Externe

Alegeri prezidențiale în Georgia

S-au deschis urnele în Georgia pentru alegerile prezidențiale și schimbări constituționale, anunță euronews. Scrutinul marchează trecerea puterii de la președinte la guvern și parlament.

De asemenea, acesta pune punct conducerii de un deceniu a președintelui pro-occidental Mikheil Saakashvili care nu mai poate candida pentru un al treilea mandat. El este considerat de mulți ca fiind cel care a adus democrația în țară.

Favoritul dintre cei 23 de candidați este Giorgi Margvelashvili. Filosoful de 44 de ani este un aliat apropiat și membru al Partidului Visul Georgian condus de premierul Bidzina Ivanishvili.

Prim-ministrul se va retrage la câteva săptămâni după scrutin spunând că și-a atins scopurile. El a numit aceste alegeri ”primele alegeri în stil european” din Georgia.

Unii analiști sugerează că este posibil să se ajungă la un al doilea tur de scrutin cu David Bakratze care reprezintă Mișcarea Unită Națională a președintelui actual. Giorgi Margvelashvili care dorește să aibă legături strânse cu Occidentul și Rusia a declarat că va refuza să intre în al doilea tur dacă nu va reuși să adune mai mult de jumătate de voturi prima dată.

Rezultatele finale trebuie publicate cel mai târziu pe data de 16 noiembrie.

 

Despre Autor:

Avatar

Lasă un comentariu