Asociația Culturală M.I.C.R.O. din Roma prezintă, prima expoziție din ciclul Contaminări, editat de Maurizio Scudiero, Anna D’Elia și Giancarlo Carpi.
În interiorul Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța arta iși gășește propria identitate culturală prin expoziția Contaminare 014. Lucrări ale unor artiști fundamentali din istoria artei anilor ‘900 – (printre care Warhol, Pascali, Manzoni, Schifano, Rotella, Arman) se încadrează foarte bine în contextul muzeal și se raportează la marele patrimoniu al lucrărilor din epoca romană expuse în interiorul Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța.
Prin intermediul acestei expoziții, asociația culturală M.I.C.R.O. care a proiectat și implementat proiectul, propune o viziune diversă față de o expoziție obișnuită: vor fi expuse 80 de opere de artă din sec. XX și din secolul XXI apropiat precum și opere Clasice, sub forma unui montaj critic non-linear menit să ridice gradul de conștientizare a ceea ce sunt incă uternic prezente, și anume rădăcinile culturale latine în lumea moderna, în stilul de viță, în estetica arhitectonică și în imaginea pe care ne-o oferă lumea contemporana a secolelor XX si XXI. Prin contrast, expoziția prezintă curentele contemporane de artă italiană care au marcat semnificativ și au elaborat in ultimul deceniu, influența culturii pop americană și orientală, curentele neo-pop italiene legate de estetica globalizată a Frumosului.
„Alegerea de a realiza prima noastra expoziție din seria Contaminarilor in cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța nu este intamplătoare; Constanța de doua mii de ani este un important port la Marea Neagră, punct de referință comercial între Europa romană si orient, este locația aleasă de Augusto pentru exilul lui Ovidiu, este o răscruce de drumuri multietnică ospitalieră, punct de contact între culturile îndepărtate, este un modern port turistic.
Este mai presus de toate un loc in care prezeța culturii latine este incă foarte puternic impregnată in cultura si identitatea orașului și este identificabilă in multe exponate vizibile și vizitabile. Prin urmare, este punctul de plecare ideal pentru prima intalnire cu Contaminarile, expoziție pe care dorim să o facem cunoscută în toate acele țări care au rădăcini culturale latine comune.”
Vor fi expuși Franco Angeli, Arman, Gianfranco Baruchello, Claudio Cintoli, Tano Festa, Jannis Kounellis, Roy Lichtenstein, Piero Manzoni, Pino Pascali, Mimmo Rotella, Franco Sarnari, Mario Schifano, Andy Warhol, Fabrizio Campanella, Maurizio Cattelan, Bruno Ceccobelli, Cant, Gianni Dessì, Giuliano Giganti, Herman Nitsch, Umberto Mariani, Pizzicannella, Andrea Raccagni, Tonino Caputo, Giulio D’Anna, Stefano Bolcato, Danilo Bucchi, Cristiano Petrucci, Cleonice Gioia, Esteban Villalta Marzi, Giampistone, Luciano Fabale, Gabriels, Michele Giangrande, Enrico Manera, Riccardo Fiore Pittari, Franco Valente, Elio Varuna, Franco Danieli, Omino 71, Katja Tukiainen, Andrea Fogli, Michele Cossyro.