Externe

Conservatorii din Norvegia au câştigat alegerile dar trebuie să formeze o coaliţie

Jens Stoltenberg şi-a anunţat demisia din postura de prim ministru al Norvegiei şi şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile generale ale ţării.

Aceasta vine după victoria Partidului Conservator care deschide calea pentru liderul său, Erna Solberg, să formeze guvernul.

Supranumită „Erna de fier” pentru părerile sale ferme, ea va fi primul lider conservator de după 1990 şi a doua femeie premier. A promis reduceri de taxe şi servicii medicale mai bune dar se confruntă cu negocieri grele în cadrul coaliţiei cu un partid populist care doreşte să finanţeze puternic stoparea imigraţiei. Coaliţia doamnei Solberg ar putea include şi Partidul Progresist, cu viziuni anti imigraţioniste, o variantă care îi nemultumeşte pe mulţi.

Printre membrii acestui partid se afla şi Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane acum 2 ani într-un atac armat având drept ţintă tineri activişti ai Partidului Laburist.

Deşi Partidul Progresist şi-a mai temperat discursurile, este văzut de mulţi ca fiind mult prea radical pentru a face parte din guvern şi mai multe partide mici şi-au anunţat ezitarea în a se asocia cu acesta la conducere.

(euronews)

 

 

Despre Autor:

Avatar

Lasă un comentariu