Opinii, Politică

Contează Facebook în campanie? Cazul Ploscaru versus Stroe

Dacă te uiți la sumele investite de candidați în publicitatea pe rețeaua de socializare Facebook, poți să intuiești răspunsul: contează imens. Toți actorii politici, care ne cer votul pentru o funcție sau alta, sunt prezenți pe pajiștea albastră, cu fotografii, filmări și mici texte ce acoperă o plajă diversă de nuanțe, de la vomitiv la sentimental. Inclusiv domnul Felix Stroe și-a făcut pagină pe Facebook, iar evenimentul a fost tratat de presa constănțeană cu profund respect, de parcă omul tocmai descoperise leacul împotriva cancerului. Echipa de campanie a d-lui Stroe ne-a invadat, apoi, prompt, cu mesaje optimiste care amestecă de-a valma partea comestibilă a biografiei protagonistului, trimiteri mișcătoare la sănătatea bebelușilor și un îndemn constant la optimism cu o constatare de campanie: „am demonstrat că se poate!” Ce?!  Se poate ce anume?! În fine, partea asta va trebui dezvoltată cu altă ocazie.

Ce vreau să remarc este felul în care comunitatea facebook a receptat prezența în media a doi candidați: Felix Stroe și Nicoleta Ploscaru. Cei doi au fost invitați de curând la una din televiziunile în care Decebal Făgădău se simte confortabil. Scorul de audiență vizibil, respectiv numărul de aprecieri și vizualizări, a fost net în favoarea d-nei Ploscaru. Dacă d-l Stroe a reușit un căznit număr de 1000 de vizualizări, în dreptul candidatei Ploscaru am numărat 6000 de vizualizări. Scorul la share a fost de 89 la 42 în favoarea candidatului independent. La fel și la comentarii, acolo unde se vede cel mai bine interesul trezit de actorii politici, Nicoleta Ploscaru conduce cu 16 la 1. Iar comentariul pe care a binevoit să-l lase simpatizantul pentru d-l Stroe sună exact așa: „O să ajungă Felix preşedinte la Consiliul Județean când o să ajung şi eu Director la Centrala Nucleară Cernavoda…adică never! ”   Ce să zic, deloc încurajator!

Reflectă Facebook succesul real al candidaților? Răspunsul este nu! Dar ceva reflectă, anume felul în care cei mai conectați, activi și atenți dintre votanți îi percep pe competitori. D-l Stroe nu se simte prea bine pe acest teren, deși echipa sa de campanie face eforturi uriașe să-l umanizeze și să ni-l vândă ca produs măcar acceptabil, dacă nu dezirabil. În ce-o privește pe d-na Ploscaru, poate că ar trebui să dea niște lecții echipei celui mai puternic om din Constanța.

Succes tuturor!

Despre Autor:

Lasă un comentariu