Externe

Mii de protestatari se luptă cu forţele de ordine în Istanbul. Un incendiu a izbucnit în Piaţa Taksim

Forţele de ordine au intervenit marţi seară, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, şi au evacuat Piaţa Taksim din Istanbul, unde erau mii de manifestanţi. Un incendiu declanşat de artificii utilizate de protestatari a izbucnit în piaţă, în cursul intervenţiei forţelor de ordine.

Bilanţul violenţelor care durează de două săptămâni în Turcia a ajuns la patru morţi şi peste 2.000 de răniţi.

politie-turcia-proteste

Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi – unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall – au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.

Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste.

În urmă cu două săptămâni, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 – 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.

incendiu-turcia-protestefoto: Mediafax, CNN

citeste tot articolul aici

Despre Autor:

este o platformă de opinii.

Lasă un comentariu