Constanța, vechiul Tomis, stă, la propriu, pe o comoară. În orașul vechi ruinele antice răsar la tot pasul printre cele contemporane, chestiune ce nu dă întotdeauna bine, vizual vorbind.
Pentru oricine a călătorit prin Grecia sau prin Italia, nu este nicio noutate faptul că segmentul cultural istoric reprezintă partea esențială a turismului. În Grecia, mai ales, orice pietroi cu vechime este transformat în obiectiv turistic. O poveste bine spusă și o prezentare profesionistă transformă în istorie fiecare fragment pe care hazardul a avut bunul simț să-l conserve până în zilele noastre.
La noi, în Tomis, însă, e altfel. Vestigiile unei istorii superbe zac sub gunoaie, vizitate de câini vagabonzi și de pescăruși. Prezentul hulpav și ignar nu dă două parale pe niște nenorocite de rămășițe ale unor vremuri ce au apus hăt, demult.
În urgia prostiei recente se macină de-a valma bazilici, amfore, ba chiar întregi orășele ce n-au avut bunul simț să se înece în mare din proprie inițiativă.
Printre victimele tăcute ale iureșului se află poate cel mai vechi mormânt creștin din Europa. A fost descoperit în 1988 de arheologii Virgil Lungu și Constantin Chera. De atunci încoace ignorat, lăsat cu nonșalanță să dispară de la sine, ascuns undeva pe faleza plăjii Modern, pe sub mai celebrul Irish Pub, Mormântul Hypogeu ( „de sub pământ”) își expune în beznă mirificele picturi.
Neștiutori sau nepăsători, cei care ar trebui să scoată istoria la lumină sunt prinși de chestiuni mult mai urgente. Estimp, frescele încărcate de o puternică simbolistică euharistică, scenele Împărtășirii din Potir, peștii, păunii, ornamentele ce le echivalează în frumusețe și valoare pe cele din catacombele romane, se degradează toate, iremediabil.
Semnale de alarmă s-au mai tras prin presă și bloguri, fără vreun rezultat. Niciodată, se pare, nu sunt bani. Mai precis, nu sunt bani pentru proiecte ce implică și altceva decât sclipiciul decerebrat al lui acum.
Dacă instituțiile locale au lăsat de izbeliște unul din cele mai vechi morminte creștine din Europa, au făcut-o așteptând, probabil, vreo reacție din partea Arhiepiscopei Tomisului. Aceasta a întârziat să apară, din motive mai mult sau mai puțin evidente.
Timpul nu este pierdut. Cine știe, poate va fi acesta anul înțelepciunii și al discernământului.
As fi mai prudent cu afirmatia ca „…se află poate cel mai vechi mormânt creștin din Europa.” Oricum, gradul de civilizatie al unui popor se reflecta si in grija fata de monumentele istorice
Este altul mai vechi, stiti cumva?
Intr-o tarà condusà de alogeni, càreia i-au fost distruse pe rind economia, industria, sànàtatea, cultura, identitatea, se mai poate vorbi de civilizatia acelui popor? Dacà as fi in locul tàu,…as fi eu mai prudent in a face afirmatii despre grija acelui popor fatà de monumentele istorice !!! Eventual se poate vorbi despre cum s-ar putea face ca acel popor sà-si revinà din dezastrul ce i-a fost cu grijà programat ,….deci hai sà nu mai umplem rindurile spatiului virtual cu tot felul de citate sau pàreri proprii,…….. inainte de a afla care au fost cauzele ce au condus la decàderea acelui popor , si cine gestioneazà destinele acelui popor in prezent !!! Mare grijà càci,….existà pericolul de a deveni ridicoli !
In aceeasi (catastrofala) situatie sunt peste 90% din monumentele istorice. Banii alocati protejarii acestora au fost papati prin diferite tertipuri chiar de cei platiti (din banul public) sa aibe grija de ele. Nu ar strica o ancheta DNA si DGA, sunt sigur ca vor iesi la iveala atrocitati imense. Daca se autosesizeaza cineva…va stau la dispozitie, am cateva ponturi „beton”. Felicitari pentru articol!
Se poate „vizita” ? Unde se poate gasii ? Sub irish pub dar cum
Mormântul e sigilat a fost închis deoarece se degrada pe timp ce trece de aceea nu ai cum să il vizitezi
Pacat.Altii,daca nu exista,inventeaza povesti ca sa atraga turistii pentru orice piatra,apa curgatoare etc.Astia sunt mai rau decat ISIS care au distrus istoria.Toti neavenitii,toti analfabetii, sunt in politica ca sa-si apere interesele proprii si ale apropiatilor si nu le pasa de interesul comun,public.Nu le pasa lor de invatamant, de sanatate….Ce ii intereseaza istoria?
Consilierii locali si judeteni trebuie sa plateasca solidar cu sefii lor, mazare si constantinescu. Si-au batut joc de Constanta. Orasul rusinii…La puscarie cu toti !!!!
…pai cine sa aiba grija de cultura constantei zgabercea si sefii lui manelisti?