Cultură

Poemul săptămânii: „intrarea trenului în tunel” de Alexandra Turcu

Bistrița poate că nu are supermarket-uri și fast food-uri (deși s-a încercat la un moment dat suplinirea KFC-ului cu un… „BFC”), dar este un oraș cu viață culturală foarte activă pentru dimensiunile sale. O mână de scriitori – printre care Dan Coman, Marin Mălaicu-Hondrari (ambii poeți, dar și prozatori), Ana Dragu (cunoscută și ca fondatoare a Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț”) și Florin „John” Partene – au reușit într-un deceniu și ceva să pună la punct mai multe inițiative, printre care și festivalul internațional de literatură și muzică de cameră „Poezia e la Bistrița”. De-a lungul celor șapte ediții de până acum, s-a format un public fidel, în rândurile căruia a apărut și un cerc literar format din elevi de liceu, SubNord.

Dintre aceștia, Alexandra Turcu (n. 1995) a debutat anul trecut cu volumul „celelalte produse”, după ce un poem din carte a obținut premiul al II-lea la concursul național pentru liceeni LicArt (ediția 2014). Într-o lume literară în care de la volumul de debut există așteptări exagerat de mari (aproape sportive), puțini își permit luxul de a-și limpezi deja discursul (dincolo de modelele poetice avute la îndemână – Sylvia Plath furnizează motto-ul: „i am nobody; i have nothing to do with explosions” – și de tendința de a „poetiza”, greu de stăpânit la început). Pe Alexandra o ajută și temperamentul – scrie îngrijit, cu tăieturi aspre o poezie confesivă, dar la o temperatură mai rece decât cea preferată de bacovienii „emo” (deși nu lipsesc de-aici „medicamentele”, „algocalminele”). Ce și cum va scrie ea după criza adolescenței rămâne de văzut, dar precizia o are deja.

M-am simțit tentat să aleg „nu-i bine să împiedici oamenii să-și iasă din minți” (unde este menționat și… „concertul vița de vie de pe plaja modern”!), dar rămân la un text în care bagajul cultural invocat nu obturează intensitatea mesajului…

 

 

intrarea trenului în tunel

stăm lipiți.
când simțim că se apropie
disperarea, șoptim:
stai liniștită, vom învăța dragostea
ca pe un reflex condiționat.
stai liniștit, moartea vine numai după
semnalul de alarmă
.

dacă ne simțim mai bine,
putem trece pe hrană solidă
și să bem sucuri acidulate.

dăm muzica mai încet
doar când pisica adoarme pe birou.
e cel mai potrivit moment pentru
a ne lua tensiunea și pulsul.
e cel mai potrivit momentul pentru
a asculta în pieptul tău ca într-o scoică.

 

strângem toate monedele de 50 de bani.
ne luăm hainele și mergem la farmacie.
dublăm provizia de algocalmine.
nu știi niciodată de câte algocalmine
poți avea nevoie într-o singură noapte.

când nu suntem împreună,
ne sunăm și nu spunem nimic.
ascultăm televizorul.

 

(Alexandra Turcu, celelalte produse, Editura Charmides, Bistrița, 2015)

12656133_940661639352608_905523640_o

 

foto credit: Karina Ciuruș

coperta volumului: Ilinca Pop și Francis Baja

Despre Autor:

Yigru Zeltil

Lasă un comentariu