Evenimente, Opinii

Puțin înainte de Nașterea Mântuitorului

În Biserică, sărbătoarea Crăciunului, nume care ţine etimologic de creaţie (crăciun – creatio), este un teritoriu al nădejdii. Aşteptarea viguroasă a Profeţilor se împlineşte acum prin Naşterea unui copil obişnuit, în aparenţă. Atât doar că punctul de maximă fragilitate al omenescului, pruncia, devine în credinţa creştină punctul de maximă prezenţă al dumnezeirii. Momentul naşterii Pruncului este modest şi li se revelează oamenilor modeşti: îngerii îi cheamă pe nişte păstori amărâţi lângă iesle. Pe lângă păstori, mai apar în scenă şi căutătorii adevărului: Gaspar, Balthasar şi Melchior, cei trei înţelepţi. Restul lumii doarme, sau petrece, ca în zilele noastre. În icoane, scena Naşterii se întâmplă într-o peşteră, în mijlocul Pământului. Simbolic, asta înseamnă că Viaţa apare fix în miezul morţii şi-al beznei.

Moş Crăciunul contemporan este un agent de influenţă sovietic convertit la Coca Cola. Îl trădează nasul foarte roşu. Cred că de aproape i se văd şi vinişoarele. Imaginea acestui Moş Crăciun bogat în grăsimi saturate este o excelentă reprezentare a felului în care imaginarul popular a convertit splendida tensiune interioară a aşteptării Salvatorului, în sfrijita nerăbdare a meseanului de a devora tradiţionalele bucate de Crăciun.

Probabil că mulţi dintre cei care se emoţionează un pic înaintea acestei Sărbători simt că înăuntrul lor ceva este în neregulă, că este acolo poate mai mult întuneric decât şi-ar dori să fie sau că vieţile lor nu sunt atât de senine cum s-ar cuveni. Naşterea lui Hristos este, de fapt, un răspuns la exact acest gen de înnegurare interioară. Acolo, în tristeţea noastră inexplicabilă, în bezna atât de grea şi aparent imposibil de împrăştiat se naşte Hristos.

Marea tristeţe a lumii contemporane este, însă, incapacitatea ei de a vedea această realitate, mai precis legătura din Naşterea Mântuitorului şi posibilitatea ieşirii noastre din melancolica beznă a deznădejdii.

Moş Crăciunului cu nas roşu borcănat i-a crescut prea mult burdihanul. Din cauza lui ne scapă vederii ce este mai important în aceste zile minunate:

Naşterea lui Hristos!

Despre Autor:

Lasă un comentariu