Externe

Scandal în China după fraudarea masivă a unor alegeri

Peste 500 de persoane dintr-o provincie chineză au demisionat în urma unui scandal legat de fraudă electorală, anunță BBC.

Cei 512 oficiali ai municipalități s-au retras din funcție după ce au acceptat mită de la 56 de membri ai adunării provinciale pentru a fi aleși pe posturi.

Cei 56 de angajați din provincia Hunan căzuți în dizgrație au fost concediați.

Președintele Xi Jinping a jurat că combată corupția, corupție care ar putea duce la prăbușirea Partidului Comunist.

Oficialii municipalității au puterea de a numi reprezentanți în Congresul Poporului local, parlamentul provincial care aprobă deciziile.

Autoritățile locale au concediat 56 de reprezentanți din cei 763 care fac parte din puternicul Congres al Poporului Hunan pentru că ”au fost aleși în urma dării de mită”.

În cadrul unei prime investigații s-a descoperit că 110 milioane yuani (18.1 milioane dolari) au fost oferiți decidenților și angajaților din al doilea oraș ca mărime al provinciei, Henhyang.

”Frauda în care sunt implicați atât de mulți oameni cu putere de decizie și o sumă de bani atât de mare este o problemă foarte serioasă și are un impact foarte mare”, se spune într-un comunicat al guvernului din Hunan.

”Este o provocare pentru sistemul de congrese ale poporului din China, pentru democrația socialistă, pentru lege și disciplina de partid”.

Comunicatul îl numește pe Tong Mingqian, fostul șef al Partidului Comunist din Hengyang, ”direct responsabil” pentru scandalul alegerilor.

Președintele Xi a lansat o campane anti-corupție, fiind hotărât să prindă ”și tigrii și muștele”, oficiali de rang înalt dar și cei mai neimportanți din guvern.

Xi a interzis construirea de noi clădiri guvernamentale și organizarea de banchete bogate, impunând oficialilor să reducă risipa și extravaganța.

Sâmbătă, președintele  efectuat o vizită rară la un restaurant cu autoservire din capitala Beijing așezându-se la coadă împreună cu ceilalți clienți.

Fotografii publicate pe o pagină de socializare chineză, Weibo, îl arată într-un magazin tradițional unde a comandat și platit o masă la prânz.

foto: rt.com

Despre Autor:

Avatar

Lasă un comentariu