Opinii

Suntem făcuți pentru  spațiul cosmic?

Întrebarea are un aspect idealist, dar nicidecum de respins. Dacă nu este făcut în subsolul Hollywood-ului, marea mașină a poveștilor umanității, spațiul cosmic nu este tocmai cel mai prietenos loc pentru ființa umană. Tind să cred că Pământul este centrul Universului din punctul de vedere al ospitalității, dar cum 4,5 miliarde de ani sunt puțini la nivel de Univers așa sunt și câteva secunde pentru om care va trebui la un moment dat să terraformeze o planetă pentru a-și continua existența. Această categorizare a timpului este relativă, dar dacă luăm în seamă opinia comunității științifice conform căreia, până la urmă, găurile negre vor fi singurele corpuri din Univers ce vor dispărea la rândul lor, atunci Universul nu are nici măcar o oră din viață corespunzătoare unui om. Probabil că vom popula spațiul într-o bună zi, dar cu siguranță nu cât timp ne ținem singuri în șah pe Pământ.

Dacă spațiul cosmic este atât de neprimitor din punctul de vedere al tuturor condițiilor, terraformarea fiind un process artificial cât și costisitor, atunci de ce să considerăm spațiul ca fiind a doua casă? Nu contest faptul că popularea spațiului reprezintă un pas înainte și unul chiar foarte semnificativ pentru om, dar care sunt noțiunile care ne ghidează într-o astfel de explorare a necunoscutului? Extratereștrii? Noi planete? Răspunsuri existențiale? Cred că pe cele mai multe le găsim tocmai aici, iar pe celelalte le găsim atunci când trebuie – cu o perioadă decentă de timp înainte de a rămâne fără omoloagele lor de pe Pământ.

Cât de multă cinematografie este în exploararea spațială? Cred că mai mult accent trebuie pus pe persoanele ce înalță acest ideal în contra celor mai imediat-tangibile cum ar fi spre exemplu educația la nivel de populație sau măcar a existenței apei potabile. Toți cei ce pot fi menționați au câte o carte reprezentativă pe acest subiect anterior menționat. Nu au, în schimb, o părere despre contextul în care traiul în spațiul cosmic s-ar desfășura.

Se poate vorbi despre zborul în spațiu în condițiile actuale, insuficiente și neîncurajatoare, din societate? În niciun caz. Toate știrile legate de explorarea spațiului au un iz senzaționalist-științific de o importanță nejustificată. Toată lumea pricepe importanța zborului în spațiu atunci când breaking news-ul apare. Puțini al celui de pe Pământ. În condițiile actuale tind să cred, fără a fi cinic, că vizita spațiului cosmic rămâne totuși utopic pentru simplul fapt că ne împușcam singuri în picior prin condițiile societale necorespunzătoare, înainte de a ne ridica de la sol.

 

 

Despre Autor:

2 comments on “Suntem făcuți pentru  spațiul cosmic?

Lasă un comentariu