Te îngrijorezi prea mult. Fiecare dintre noi este posesorul unei instanțe morale interioare care ne judecă după standarde în general împrumutate de la societate și contextele educaționale în care ne aflăm. Acel judecător intern nu face parte din sinele tău real. Nu trebuie să mulțumești pe nimeni, doar pe tine însuți.
Problemă este însă că “Eu-l” tău există doar în comparație și relaționare cu oamenii și standardele pe care tu și alții ați decis că sunt importante pentru tine. Ceea ce este greșit!
Iată câteve instrumente simple de aplicat pentru a-ți îmbunătăți viața. Nu, nu este simplu să le și aplici. Viață nu este simplă ci de multe ori este o succesiune de înțelegeri, greșeli, crize de creștere, căutări.
Schimbarea vine însă atunci când pur și simplu începi să aplici ceea ce probabil ai auzit și citit de multe ori deja. Nu există nici o pilula magică sau entitate supremă care îți va schimba viața fără că TU să începi să îți schimbi anumite concepții.
1. Nu îți mai analiza atât de mult sentimentele. Emoțiile sunt savoarea vieții dar de multe ori sunt rezultatul unor analize mentale greșite. Învață să ignori emoțiile negative în exces și să le amplifici pe cele pozitive. Schimbă ceea ce poate fi schimbat și acceptă ceea ce nu poate fi schimbat.
2. Nu te mai îngrijora. Cu siguranță o faci prea mult. A te îngrijora excesiv îți consumă timpul și îți risipește energia mentală. Îmbrățișează sentimentul dulce al abandonării în fața necunoscutului, a acceptării lipsei de control, inevitabile în anumite contexte.
3. Minimizează comentarea internă a evenimentelor vieții tale. Nu mai judeca atât de mult, cu toții suntem în aceleași situații, cu aceleași nevoi și dorințe de îndeplinit. Unii dintre noi însă privesc în sus. Fii unul dintre ei.
4. Ignoră criticul ce trăiește în ține. Oferă-ți recompense, dă-ți o pauză de la goana nebună după fericire. Acceptă și îmbrățișează ființa pe care forțele destinului tău au șlefuit-o. Fii tu primul care te iubește așa cum ești și ceilalți vor respecta și urma această atitudine.
5. Renunță la vină. Cari după ține o mulțime de vini conștiente și inconștiente. Acestea îți blochează energiile interne, te fac să trăiești ca și cum ai privi tot timpul în oglinda retrovizoare. Lasă trecutul să fie trecut – nu poate fi schimbat. Ce poți schimba este viitorul pe care îl poți crea cu starea de conștiință pe care o ai acum, cu lecțiile învățate de pe urma greșelilor trecute.
6. Nu mai fi atât de îngrijorat de ceea ce alții gândesc și spun despre tine. Unii dintre ei nu vor fi niciodată satisfăcuți, indiferent de cât de excepțional ai fi. Părinți, parteneri, șefi – unora dintre ei le place de fapt să fie nemulțumiți. Renunță la a mai fi o persoană care tot timpul încearcă să îi mulțumească pe ceilalți. Încetează de a mai încerca să le cumperi dragostea sau să-i mituiești pentru afecțiunea și acceptarea lor.
7. Nu mai ține scorul. Poate că ai pierdut niște bătălii dar poți câștiga războiul. Nu îi mai luă pe ceilalți atât de în serios. Cu toții suntem în aceeași cursă a căutării fericirii și împlinirii, doar că unii au rătăcit calea. Iartă-i. Vindecarea începe cu iertarea neputințelor celorlalți și a celor proprii.
8. Renunță la grijile excesive care îți spun că viața și cariera ta nu se aliniază scenariului tău de succes. E în natură noastră să nu fim niciodată satisfăcuți, să vrem mai mult chiar și după ce am atins scopuri de mult visate. Fii recunoscător pentru ceea ce ești. Recunoaște-ți realizările și dă-ți credit pentru ceea ce deja ai împlinit.
9. Nu-i lasă pe ceilalți să te facă responsabil pentru deciziile lor greșite. Îndepărtează din viață ta pe cei care doar cer fără a oferi mare lucru în schimb. Probabil că duci povara câtorva oameni care au pus pe seama ta responsabilitatea propriei fericiri sau nefericiri. Nu există relație necondiționată decât cu părinții. Orice altă relație este un schimb subtil. Nu dărui la nesfârșit celor care nu îți îmbogățesc viață în schimb cu nimic. Renunță la paraziții emoționali din viață ta.
10. Nu te mai îngrijora atât cu privire la personalitatea ta și neajunsurile ei. În cele mai multe cazuri, nu deții una – ci doar principii împrumutate și iluzii de integrare în cercul social la care aspiri.
Interacțiunea umană este o mixtură de auto minciuni, isterii în masă și nebunii împărtășite în cadrul relațiilor. Viețile noastre sunt guvernate de disonanță cognitivă, de iluzii cu privire la sine, de traume ale trecutului și negocieri subtile pentru îndeplinirea nevoilor noastre cele mai importante: siguranță, conexiune, sens.
De cele mai multe ori pierzi prezentul pentru că ești plin de regrete cu privire la trecut în timp ce planifici o fericire viitoare DACĂ anumite scopuri se îndeplinesc. Îți dorești fericire dar niciodată nu aplici niște simple reguli care să te ajute să nu mai păcătuiești mental și să preiei controlul asupra vieții tale.
Trebuie să te oprești din a fi victimă patternurilor automate de gândire negativă, victima sistemului, a contextelor și a altor oameni și să începi să creezi viața pe care ți-o dorești. Este posibil. Fă eforturile necesare, merită. Nu trăi o viață second hand!