Opinii, Politică

Cine a făcut blat cu PSD la Constanța?

În politica românească doar o acuză poate zdruncina poziția unui ales: aceea că e omul rușilor. În rest poți să-l demaști că-i corupt, agramat, pedofil, ucigaș, hoț, prost de-a binelea, nu contează! Politicianul duce povara acestor cuvinte zâmbind senin, fără vreun semn de suferință ( He hehe!).

Acuza cu „omul rușilor” este, în România, o tradiție începută cu Ion Iliescu și continuată viguros cu toți liderii stângii. Asta până a apărut pe scenă USR și a mai preluat, cu nuanțe, curentul. Dan Barna era doar un sexo-marxist banal până a emis imprudent truismul monumental cu „relațiile bune pe care ar trebui să le avem cu Rusia și China”. Din acel moment, pașnicul și nevinovatul domn Barna a devenit „omul rușilor” și nu mi-e greu să mi-l imaginez tresărind prin somn și murmurând obsesiv, inundat de-o transpirație rece, „davai cias, davai palton!”.

În Constanța, faza cu „omul rușilor” s-a transformat în „ați făcut blat cu PSD”. Amiralul Vergil Chițac și deputatul Stelian Ion se acuză reciproc, într-o cacofonie totală, de înțelegere cu „dușmanul”. Alegătorul stă pe margine, privește și se scarpină-n în cap încercând să înțeleagă cine spune adevărul. Apoi, ca rabinul înțelept, concluzionează: amândoi aveți dreptate!

Până la urmă, dacă PSD are o așa putere de negociere, de ce n-ar cădea la pace cu ambele părți? Niște posturi calde și ceva contracte grase pentru PNL, o duzină de garsoniere ANL pentru USR și gata, s-a rezolvat conflictul.

Cred, însă, că PSD nu a făcut nici un blat, cu nici o parte. Nu este, pur și simplu, nevoie! În primul rând, propunerea PNL pentru șefia Consiliului Județean este tot ce și-ar fi putut dori Felix Stroe de la lupta politică. Păi, așa un contracandidat blând și cumsecade pe mine m-ar emoționa, parol. Zilnic i-aș trimite la sediu o cutie cu ursuleți din jeleu Gummy. Anonim, doar din recunoștință că există.

Pe partea cu Primăria, iar nu-i complicat. Sigur că nici dl Stroe nu-l suferă pe Decebal Făgădău, că doar e și el om și are sentimente. Dar de unde să scoată pe altul, mai vizibil? Probabil, dacă ar putea, Felix Stroe l-ar trimite pe Făgădău la Vrăjitorul din Oz, așa cum se procedează cu Omul de paie. Dar nu-și permite pentru că a făcut-o, deja, cu Omul de Tinichea. În fine, PSD n-are de ce să se îngrijoreze, pentru că frățiorii din Opoziție-s încăierați ca două pisicuțe pe-același ghem. Sunt prea ocupați să contabilizeze câți de „ba pe-a mă-ti!” au aruncat în obrazul celuilalt, câte flegme și câte picioare pe sub masă și-au administrat reciproc.

Pe mine, o spun direct, faza cu „ați făcut blat cu PSD” mă plictisește. Mă plictisește și mă îngrijorează, pentru că nivelul discuției este infantil, iar atenția combatanților nu este îndreptată în direcția corectă. Acum ar avea de câștigat partea care abandonează retorica asta perdantă și își centrează discursul pe prezentarea convingătoare a proiectelor pentru oraș.

Noi, alegătorii, suntem obosiți să-i tot vedem înfoindu-se unul la altul pe cei doi cocoșei ciufuliți, în vreme ce motanul Fericit se pregătește să mai crească, nițel, prețul apei potabile.

Despre Autor:

Lasă un comentariu