Eveniment, Externe

Conferință-dezbatere româno-chineză organizată de Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța

Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța și Asociația Română de Prietenie cu China, filiala Constanța au organizat vineri, 21 octombrie, începând cu ora 11.00, în Sala Senatului și în mediul on-line, Conferința-dezbatere „Cultura și Prietenia: piloni strategici ai relației România – China”. Subiectele abordate au relevat complexitatea și multiplele dimensiuni legate de dezvoltarea relațiilor dintre România și China, precum diplomația culturală, multiculturalismul, diplomația urbană, economia, subliniindu-se nevoia de judecăți echilibrate, nuanțate, pornind de la realitățile legăturilor bazate pe cultură și tradiție, abordând niveluri realistice și pragmatice de relaționare.

În deschiderea evenimentului, a fost citit în mesajul transmis organizatorilor si participanților de Excelența Sa Jiang Yu, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al R.P.Chineze în România, care a ținut să transmită sincere felicitări organizatorilor afirmând că ”mă bucur enorm că se discută despre dezvoltarea actuală și direcția viitoare a relațiilor China-România. În cei 71 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, relațiile China-România au menținut un impuls constant de dezvoltare, în ciuada dificultăților. Astăzi, mai mult ca oricând trebuie să construim un consens, să păstram direcția generală a prieteniei bilaterale și să scriem un nou capitol în dezvoltarea relațiilor bilaterale.”Reputați diplomați precum Ambasadorului Viorel Isticioaia, Ambasadorul Ioan Dunca, reprezentanți ai corpului diplomatic Consulul general Emre Yurdakul, al Republicii Turcia la Constanța și Vice-consulul Yaroslav Eremeev al Republicii Rusia la Constanța, au subliniat importanța organizării în mediul academic a unor astfel de evenimente, pentru întărirea relațiilor politice și economice. Consulul general Emre Yurdakul a apreciat în mesajul său că ”formarea acestor poduri de legătură între regiuni geografice diferite, în cadrul contextului mondial de globalizare și digitalizare facilitează realizarea de proiecte în diferite domenii, oferă posibilitatea diseminării acestora în toate nivelurile societății și, cel mai important, ajută la schimbul reciproc de experiență și informații între țări”.

Participanții au analizat relațiile cu China, în contextul în care lumea se confruntă cu schimări majore, la care a contribuit și pandemia actuală, care a afectat grav ordinea internațională, trebuiesc privite cu mult curaj, luciditate și o reflecție aprofundată. Relatiile economice româno- chineze, dar și sino-europene sunt pe o agendă în expansiune și ascendentă complexitate, în documentele europene fiind definit ca element central efortul de relaționare cu China.

Așa cum sublinia Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu în mesajul transmis omologului său chinez la data de 1 octombrie 2020, cu ocazia Zilei Naționale a Chinei, România si China întotdeauna s-au înțeles și respectat, precizând că este necesară o cooperare pragmatică cu China, în baza intereselor naționale, cu beneficii reciproce, România garantând că va oferi concurență deplină și un mediu echitabil de afaceri, cu respectarea cadrului legislativ național și european.Specialiști în economie ai Camerei de Comerț și Industrie a României, precum Eduard Costin, Directorul de Relații Externe, Ștefan Voinea, Directorul adjunct, Răzvan Pârvulescu, Șeful Biroului Relații Internaționale, Vice-Președintele Aurelian Gogulescu, Președinte al Camerei de Comerț Prahova, alături de Dănuț Jugănaru, Directorul General al Camerei de Comerț Constanța și deputatul George Vișan, președintele Comisiei Buget-Finanțe a Camerei Deputaților, au argumentat convingător că dincolo de dimensiunea culturală, educațională, socială, dimensiunea economică rămâne osatura necesară dezvoltării atât a unei națiuni, dar și a unor relații internaționale.

Vorbitorii au prezentat angajamentele instituțiilor pe care le reprezintă, care rămân un important pilon implicat în dezvoltarea acestor relații, arătând că în ultimii doi ani au fost organizate întâlniri bilaterale la care au participat peste 900 de companii și au fost încheiate 7 acorduri de colaborare. Aceste relații trebuie să fie valorificate, iar complexitatea lor ne obligă la identificarea de noi metode de creștere a conectivității, conceptul conectivității devenind important pentru rolul României în regiune și în lume, având ca argument și proiectul de anvergură al Chinei ”Road and Belt”, probabil cel mai amplu proiect de infrastructură al planetei, care este important să cuprindă și România, asigurând astfel conectivitatea Mării Negre la istoricul drum al mătăsii, care lega Asia de Europa. Președintele Fundaţiei EURISC – Institutul European pentru Risc, Securitate şi Managementul Comunicării, Liviu Mureșan, expert în relațiile internaționale, a evidențiat rolul și importanța organizațiilor neguvernamentale în construirea și consolidarea relațiilor internaționale, insistând pe necesitatea integrării acestor inițative în cadrul unor politici naționale. Asociațiile de prietenie cu China, ca și orașele înfrățite, pot avea un rol deosebit în construirea consensului în cadrul unor relații de prietenie strategică.

Subliniind mobilitatea organizațiilor neguvernamentale și valoarea diplomației orașelor (Wellington Webb a afirmat că “secolul XIX a fost secolul imperiilor, secolul XX al statelor-națiune, secolul XXI va fi secolul orașelor”) primarul comunei Cumpăna Mariana Gâju a arătat că, la ora globalizării, acestea vor fi în măsură să aplice soluții eficiente acolo unde negocierile internaționale bat pasul pe loc. „Arhitectura relațiilor cu China nu este un castel de cărți de joc”, a afirmat Ambasadorul Isticioaia, concluzionând din intervențiile delegațiilor asociaților de prietenie că relațiile de fond cu un stat de magnitudinea Chinei cer timp și perseverență. Cei 71 de ani de relații oficiale înseamnă etape și stadii, un proces pe termen lung care cere o permanentă și atentă descifrare a intereselor și a șanselor de colaborare.Președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, prof.univ.dr. Adrian Badea, a evidențiat semnificația specială a parteneriatului dintre AOSR si Academia Shanghai, realizat cu prețioasa implicare a Consulatului General al Chinei la Constanța, precum și contribuția valoroasă a domeniului științific la lărgirea spectrului colaborărilor sino-române.

Diversitatea problematicii a fost îmbogățită de experiențele personale ale unor actori culturali și promotori ai relațiilor de prietenie dintre cele două țări, reprezentanți ai filialelor Asociației de Prietenie cu RP Chineză din Târgoviște, Timișoara, Galați, Baia Mare, Alba, Vrancea, Deva, Neamț, ai Casei Române de Prietenie România – China, care au avut intervenții în cadrul conferinței, alături de reprezentanții altor peste 10 filiale care au participat la eveniment. Constanța, prin rolul UAS și al filialei Asociației de Prietenie, a devenit un cap de pod important în stabilirea și menținerea relațiilor bilaterale, inclusiv prin înfrățirile realizate între Constanța, Tulcea, Megidia, Techirghiol și Cumpăna cu localități din China, pornind de la ideea că prieteniile trainice, sincere, pot sta la baza relațiilor durabile culturale, științifice și economice.

Prof.univ.dr. Aurel Papari, președintele UAS, a declarat că organizarea acestei conferințe, structurată în patru paneluri: 1. Rolul și importanța diplomației non-guvernamentale în arhitectura relațiilor româno-chineze, 2. Diplomația culturală și digitalizarea, 3. Politica înfrățirii orașelor în era globalizării, 4. Relațiile economice româno-chineze: tradiție și perspective, a oferit un cadru de dezbatere a unor teme de actualitate într-o lume tot mai interdependentă, mai interconectată și mai globalizată, în care empatia, solidaritatea și acțiunea coordonată, comună, devin imperative tot mai presante.

Despre Autor:

Lasă un comentariu