Cultură

Dacă e SEPTEMBRIE, e TEATRU, Dacă e CONSTANȚA, e FITIC! Sus cortina!

Teatrul independent vă scoate din case în perioada 2 – 9 septembrie 2017! Lăsaţi tot ce aveţi de făcut şi veniţi la cea mai importantă manifestare culturală a Cetăţii! În premieră absolută pentru Constanţa, opt zile de teatru, începând de la ora 12.00 şi până târziu în noapte! Gazda fantasticului Festivalul Internaţional de Teatru Independent Constanţa (FITIC) este Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, iar intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Şi dacă la vechii greci, teatrul era cea mai importantă preocupare liberă a Cetăţii, devenind încetul cu încetul instituţie la presiunea publică, în contemporaneitate teatrul independent reface drumul în sens invers, părăsind zona instituţionalizată şi exprimându-se liber, în orice spaţiu, în orice timp şi în faţa oricărui tip de spectator. Noul actor independent este curajos, puternic, îşi stăpâneşte bine meseria, nu poate fi cumpărat, căci se exprimă liber şi place mult publicului. Cu astfel de actori, revoluţia culturală începută anul trecut la Constanţa continuă şi scrie istorie. Dacă în 2016, Festivalul Internaţional de Teatru Independent Constanţa (FITIC 2.0) a închis marile bulevarde şi a scos mii de oameni în stradă, pentru 2017 nu vă spunem decât că avem un program generos, care va satisface toate gusturile.

Tinerii studenţi şi actori au propria lor secţiune, care se va încheia cu o Gală de premiere, iar tinerii dramaturgi vor fi şi ei prezentaţi publicului şi îşi vor vedea piesele montate în următoarea ediţie a FITIC. Pentru amatori şi profesionişti sau simpli doritori, organizatorii au pregătit şi ateliere de creaţie şi explicare a sensibilului mecanism ce o întovărăşeşte: “Romanul scriiturii. Fenomenologie şi semiotică” – Workshop de dramaturgie, “Munca actorului cu sine însuşi” – Workshop Arta Actorului şi “Arhitectura corporală” – Workshop Teatru-dans. De asemenea, o conferinţă de specialitate va încerca să clarifice sensibila zonă, intens comparabilă în ultima perioadă, a dialogului sau conflictului dintre teatrul de stat şi teatrul independent: “Spaţiul şi timpul teatrului. Bugetar vs independent”.

Festivalul Internaţional de Teatru Independent Constanţa va debuta pe 2 septembrie şi se va încheia pe 9 septembrie şi dincolo de spectacolele pe care le veţi putea vedea de dimineaţă şi până târziu în noapte, organizatorii au pregătit şi multe alte surprize pe care le veţi afla în zilele ce urmează.

AICI puteţi consulta programul ediţiei FITIC 2.0 şi vă sfătuim să nu vă faceţi planuri în intervalul 2 – 9 septembrie 2017! Nu există dubii! Pentru a gândi liber şi frumos, pentru a vă păstra coloana vertebrală dreaptă, pentru a putea privi viaţa drept în ochi şi a-i da o replică inteligentă, aveţi nevoie de teatru!!!

Despre Autor:

este o platformă de opinii.

Lasă un comentariu