FotoGazeta

Festivalul Antic: Bucăţi de istorie

După un an de aşteptare, anunţat cu goarne, cornuri şi tulnice, după cum îi şade bine unei asemenea manifestări, festivalul care ne trimite într-o lume de mult dispărută şi-a întins corturile în Constanţa. Armurile, coifurile şi armele s-au aranjat lângă corturi, steagurile au fost arborate, iar marea comunitate de daci, romani, goţi şi sarmaţi a început să convieţuiască în linişte şi pace îndeletnicindu-se ba cu confecţionarea de armuri, ba de oale, de ţesături sau cu antrenamentele de luptă.

Festivalul Antic – Prima zi

Convieţuirea în bună pace a durat toată prima zi a festivalului, exceptând circa două ore în care s-a desfăşurat marea bătălie dintre daci şi romani. Seara,viaţa şi-a reluat cursul – oamenii au ieşit la taifas în faţa corturilor. Singurul care şi-a continuat munca pe întuneric sub ochii căscaţi ai copiilor a fost fierarul care a umflat foalele înteţind focul şi a înroşit fierul dându-i apoi, cu răbdare şi bătaie, forma pe care şi-o dorea. Ne-a promis că la sfârşitul celor trei zile de festival un coif nou-nouţ (deşi ieşit uşor din trend) va fi gata.

 

Festivalul Antic – A doua zi

Şi a doua zi a Festivalului Antic Tomis s-a scurs repede, forfota fiindu-i întreruptă tot spre seară de o serie de bătălii între romani şi regii daci ce stăpâneau în secolul I a.Chr. Dobrogea: Dapyx, Roles şi Zyraxes. Falxuri (sabia lungă şi încovoiată a dacilor), clunaculu-uri (pumnal), gladius-uri (spada scurtă romană) se agitau în aer aruncându-se periculos asupra scuturilor duşmanilor, săgeţi şi suliţe zburau deasupra capetelor, scuturile se izbeau zgomotos iar strigătele de luptă se ciocneau în jurul câmpului de bătaie, împrăştiindu-se apoi deasupra lacului.

Festivalul Antic – A treia zi

Bucăți de istorie mai veche de 2000 de ani s-au derulat dramatic în Parcul Tăbăcărie, spre încântarea copiilor de toate vârstele.

Despre Autor:

One comment on “Festivalul Antic: Bucăţi de istorie

  1. Pingback: Danais la Festivalul Antic Tomis | DANAIS – un proiect al Asociației "România – Dacia Casa Noastră" în Capidava

Lasă un comentariu