Prezența Partidului Ecologist pe scena politică din România este semnul solid al sincronizării societății noastre la valorile și, mai ales, nevoile europene.
Discursul ecologist este prezent ca nișă în cele mai multe din programele politice din oferta electorală, dar România are nevoie de un partid ecologist matur care să mențină subiectul sustenabilității prezent în conșiința publică.
Partidul Ecologist Român își conturează puternic vocea în acest ciclu electoral, cu propuneri și proiecte pragmatice.
Următoarele proiecte sunt considerate prioritare în cadrul filialei constănțene a PER, cea care le-a inițiat, de altfel, la nivelul Parlamentului:
- Legea răspunderii personale a lucrătorului din Administrație.
Astfel, urmează ca în „administrația publică” să funcționeze același principiu al atragerii răspunderii care se aplică și funcționează în mediul privat – respectiv răspunderea administratorului/ conducătorului unei persoane juridice pentru actele și faptele pe care le efectuează în calitatea sa de administrator.
În acest sens, o persoană care lucrează în administrația publică (centrală și/ sau locală), în ceea ce privește actele de control și sancțiune pe care le semnează și care ulterior sunt anulate de către instanțele de judecată, urmează să răspundă în mod personal (atât civil cât și penal). Totodată, lucrătorului din administrație căruia instanțele de judecată, i-au anulat/ desființat un act de control și sancțiune, urmează să i se impute atât cheltuielile realizate de către Stat cât și daunele care sunt produse prin actul de control și sancțiune.
Această formă de răspundere se poate aplica asupra întregului lant de verificare și control, în situația în care Curtea Europeană stabilește o încălcare a drepturilor cu privire la actul de control și sancțiune; în acest caz, răspunderea va fi solidară și a tuturor celor care subsecvent emiterii actului nu au stabilit măsuri de remediere.
2. Declarațiile politice să devină indicatori asumați de performanță.
Declarația politică/ programul politic / platforma program – a unui candidat, atât din partea unei formațiuni politice cât și a unui candidat independent, să devină document component al dosarului de candidatură astfel încât, la momentul investirii, proiectul politic al celui ales devine indicator de performanță și poate reprezenta temei al atragerii răspunderii personale patrimoniale, în cazul în care candidatul politic care a fost ales în considerarea programului propus nu își respectă/ realizează propriul program.
3. Propunere pentru posibilitatea de a vota în mod nominal candidații din listele partidelor politice.
Propunem un sistem de vot mix, nominal și pe liste. În acest sens, pentru fiecare județ în parte, votanții din respectivul judet urmează să poata vota/ aplica un număr de ștampile de vot egal cu numărul de reprezentanți în Parlament alocați în județul respectiv.
Pentru securizarea procesului de numărătoare a voturilor, dar și pentru transparență, buletinele de vot pot să conțină elemente de siguranță, respectiv cod de bare care să permită scanarea acestora – la fel cum sunt scanate și procesele verbale din secțiile de vot.
La finalul unei campanii electorale atipice, dar nu mai puțin solicitante, Președintele filialei constănțene a PER, Daniel Constantin Moraru, constată necesitatea și importanța unei echipe unite, alături de care nimic nu este prea dificil.
Filiala PER – Constanța vă invită să vă exercitați dreptul la vot pe 6 decembrie, cu îndemnul de a construi împreună o Românie sănătoasă!