Civica, Opinii

R.I.P. Centrul pentru Tineret din Constanța

Mărturisesc: ideea existenței unui centru de tineret în Constanța mă încânta, și nu atunci când eram la liceu și mă implicam în reprezentarea elevilor, ci după, de când activez în cadrul Consiliului Tineretului din România și am fost implicat în elaborarea și implementarea politicilor de tineret.

Totuși, ce s-a întâmplat cu Centrul pentru Tineret? Cred că de la început nu s-a dorit să existe, ci a fost doar un pretext pentru obținerea de fonduri pentru reabilitarea spațiului unde a fost cinematograful Republica.

Picture1

(Sursă foto: Cuget Liber)

Dar ce înseamnă un centru de tineret? În momentul de față nu există vreo lege care să reglementeze aceste centre, dar se lucrează la una. Redau ce înțelege Ministerul Tineretului și Sportului, dar și societatea civilă consultată, cu privire la centrele de tineret.

  • centru de tineret – aşezământ în care lucrători de tineret şi personal auxiliar asigură organizarea şi desfăşurarea activităților de tineret, ca activitate principală şi neîntreruptă;
  • activitate de tineret – orice activitate cu şi pentru tineri, de natură socială, culturală, educațională sau civică, al cărei scop este să implementeze politici de tineret;
  • lucrător de tineret – persoană care a absolvit cursuri în domeniu şi care desfăşoară activități de tineret, remunerate sau în regim de voluntariat;
  • politici de tineret – ansamblul principiilor şi metodelor prin care se urmăreşte îmbunătățirea condițiilor de trai şi de dezvoltare personală şi profesională pentru tineri;

Aceste definiții vor deveni, în maximum un an de zile, literă de lege, iar legea este obligatorie pentru toată lumea.

Totuși, nici măcar autoritățile sau presa nu mai vorbesc de centrul de tineret, ci de centrul cultural. În opinia mea, această acțiune a fost oarecum premeditată și s-a realizat în trei pași:

  1. Atribuirea numelui de „Jean Constantin”, într-un mod netransparent, inoportun și lipsit de orice fel de dezbatere reală.
  2. Schimbarea firmei în „Centrul Cultural Jean Constantin”, aspect care induce în eroare trecătorii, dar și opinia publică.
  3. Administrarea / trecerea în administrare de către Centrul Cultural Teodor Burada.

Să ne uităm puțin în trecut, în 2013, Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, afirma „Am preluat cinematograful „Republica” de la Ministerul Culturii într-o stare de paragină şi ruină. După ce vom finaliza lucrările de reabilitare, noua locaţie se va numi cinematograful „Jean Constantin“. Centrul pentru tineret şi pentru elevi şi studenţi se va adresa tuturor cetăţenilor din municipiul şi din judeţul Constanţa”. Am evidențiat ce consider relevant în prezentul articol. După cum se poate observa din definițiile de mai sus, un cinematograf nu reprezintă un centru de tineret, sub nicio formă. Sigur, are logică ca un cinematograf să se numească „Jean Constantin”, dar un centru de tineret, nu! Al doilea aspect este publicul țintă. După cum se poate observa, din nou, din definiții, publicul țintă al unui centru de tineret sunt tinerii, nu toți cetățenii.

Declarația lui Nicușor Constantinescu, luată ca o promisiune, deși era complet nepotrivită, a născut niște discuții sterile. Fostul președinte al M10 Constanța, Mihai Petre, nu a ezitat să atace Consiliul Județean Constanța pentru că nu îi punea mai repede această denumire, „Jean Constantin”, nepotrivită cu domeniul de activitate al unui centru de tineret.

Astfel, prin aceste declarații și intenții, s-a realizat pasul 1. Pasul 2 a fost realizat imediat după primul și constă în manipularea opiniei publice. Eroarea comună poate să creeze Drept. Așadar, prin firma „Centrul Cultural” se inoculează tuturor că acela nu este un centru de tineret, ci un centru cultural.

Pasul final, sau aproape final, a fost acela de a trece acest centru de tineret în administrarea Centrului Cultural „Teodor Burada”, instituție publică care se ocupă de cultură, nu de tineret. Așa cum am arătat mai sus, este nevoie să fie angajați lucrători de tineret, dar Centrul Burada nu va angaja vreodată așa ceva și nici nu trebuie să o facă, având alt domeniu de activitate.

Poate că pasul final, și sper să nu dau idei, este modificarea contractului de finanțare prin redenumirea Centrului de Tineret, în Centru Cultural. Poate că nici nu mai contează, din moment ce oricum va fi administrat de persoane care nu se pricep la lucrul cu tinerii. Ce să mai vorbim de standardele Consiliului Europei?

Avem și soluții pentru acest centru:

  1. Înființarea unei instituții publice cu numele de Centrul de Tineret, cu personalitate juridică, care să administreze acest spațiu.
  2. Înființarea unui compartiment de specialitate (serviciu/direcție) pe tineret în cadrul Consiliului Județean Constanța care să se ocupe cu administrarea acestui spațiu.

Despre Autor:

Lasă un comentariu