Civica

Școala 29 a fost vandalizată de un management dezastruos

Conform celor relatate de colegii noștri de la reporterntv.ro, ”Şcoala generală nr. 29 “Mihai Viteazul” din Constanţa a fost vandalizată noaptea trecută. Cadrele didactice s-au îngrozit când au văzut dezastrul. Gratiile de la ferestre au fost smulse şi îndoite, florile de la intrare incendiate, gardul rupt şi agăţat de copaci. De asemenea, pe uşile de la intrarea profesorilor au fost scrise mesaje obscene. În acest moment, poliţiştii îi caută pe făptaşi.”

Problema este că întâmplarea cu pricina era, cumva, previzibilă, având în vedere managementul defectuos al spațiului școlii. Curtea instituției este un spațiu permanent deschis pentru o faună socială cel puțin suspectă. Fiecare zi și fiecare seară, până târziu în noapte, reprezintă un calvar pentru locuitorii blocurilor dimprejur, indiferent că este sau nu vacanță. Gălăgia fără sfârșit, scandalurile nocturne, grupurile de indivizi care se adăpostesc în spațiul ce le stă cu generozitate la dispoziție, i-au determinat pe mulți locuitori ai zonei să facă sesizări la conducerea școlii și la Poliție. Dacă Poliția a mai reacționat, conducerea Școlii 29 a ignorat complet problema, cu rezultate, după cum se vede, dezastruoase. Poate că a sosit vremea ca dna director Daniela Badea să-și asume greșelile manageriale și să ia măsurile cuvenite, printre acestea fiind propria ei demisie.

Reproduc mai departe una din plângerile redactate de locuitorii blocurilor învecinate. Dacă direcțiunea Școlii 29 ar fi avut bunul simț să ia în considerare textul ce i-a fost adresat, probabil că astăzi nu ar mai fost în situația de a se plânge de actele de vandalism pe care, în mod indirect, le-a cultivat.

„În atenţia conducerii Şcolii nr. 29 Constanţa

“Educaţia presupune respect, e prima condiţie pentru atingerea scopului educaţional. Dovediţi respect!”

Locatarii blocurilor învecinate Şcolii nr. 29, prin prezenta, vă aduc la cunoştinţă situaţia de disconfort cauzată de activitatea nesupravegheată din curtea şcolii atât pe perioada vacanţei cât şi în timpul desfăşurării activităţii şcolare.

 Amplasarea şcolii în mijlocul blocurilor de locuinţe necesită adaptarea regulilor de păstrare şi respectare a ordinii şi liniştii publice din partea celor care generează disconfort (zgomot, gălăgie).

Locatarii din vecinatate sunt oameni care muncesc, care studiază, care au copii, sunt bătrani cu nevoie de linişte, elevi, studenţi care învaţă sau pur şi simplu au nevoie de linişte pentru odihnă.

Terenul din curtea şcolii este din beton, pentru relaxare şi sport există spaţii special amentajate, în natură, parcuri, săli de sport.

Anuntaţi părinţii pentru sănătatea copiilor să-şi ducă copiii în parcuri, în natură. Parcul este la 5 minute de scoala 29.

După terminarea orelor şi sâmbăta şi duminica (zile de odihnă) curtea şcolii necesită a fi închisă, securizată, fără a permite accesul niciunui individ în interior.

 Farurile aprinse noaptea ne deranjează, lumineaza în apartament împiedicând somnul, creând disconfort. Lumina faciliteaza ca tinerii să se adune la uşa şcolii, pe trepte şi să facă gălăgie.

 Anunţaţi prin panouri amplasate la intrarea în curtea şcolii programul şcolii şi regulile de ordine şi linişte publică.

De ex. Accesul în curtea şcolii/incinta nu este permis după terminarea orelor de luni până vineri ; sâmbăta şi duminica este strict interzis accesul. Pentru jocuri sportive şi recreative folosiţi spaţii special amenajate (terenuri de sport, parcuri, natură).

 Prima lecţie de înjurături în public dacă nu a fost în familie se face în curtea şcolii. Din apartamente se aud înjurăturile provenite din curtea şcolii. Suntem expuşi zilnic la cuvinte obscene. De altfel, elevii şcolii în sine beneficiază de acest limbaj care le răsună în urechi în fiecare pauză şi după ore

 De ex. În ţările europene se folosesc panouri acustice fonoabsorbante de exterior care nu permit sunetului să se răspândească poluând fonic mediul, spaţiul public.

Poarta de fotbal nu are plasă specială şi mingea loveşte gardul de sârmă care produce un zgomot stresant.

Şcoala face educaţie, în pauze nu este firesc ca elevii să iasă nesupravegheaţi în curtea şcolii unde urlă, ţipă, înjură, se bat. Se pot face programe speciale de relaxare a elevilor în pauză. Necesită a-i educa în spiritul civilizaţiei. Societatea nu e pădure, nu suntem maimuţe, animale sălbatice.

Astfel, conform Legii 61/1991 privind ordinea şi liniştea publică – 2011, în curtea Şcolii nr. 29 se petrec toate acestea:

1) săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice;

2) constituirea unui grup format din trei sau mai multe persoane, în scopul de a săvârşi acţiuni ilicite, contrare ordinii şi liniştii publice şi normelor de convieţuire socială, precum şi actele de încurajare sau sprijinire, sub orice formă, a unor astfel de grupuri de persoane, care incită la dezordine socială;

24) provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice;

25) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

26) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

27) organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban;  etc

În acest sens, vă rugăm să luaţi măsurile necesare.

“Pentru asigurarea climatului de ordine şi linişte publică necesar desfăşurării normale a activităţii economice şi social-culturale şi promovarea unor relaţii civilizate în viaţa cotidiană, cetăţenii sunt obligaţi să aibă un comportament civic, moral şi responsabil, în spiritul legilor ţării şi al normelor de convieţuire socială.”

Vă mulţumim„

Despre Autor:

4 comments on “Școala 29 a fost vandalizată de un management dezastruos

  1. Bravo, foarte ”mainstream”! Apreciez folosirea abuziv-obsedanta a persoanei I plural in compozitie. Bine ca mai exista oameni (de bine!) care vorbesc (neintrebati) in numele celor care nu gandesc (cum trebuie!) si viceversa. Bravos, natiune, halal sa-ti fie!

  2. Pentru acest articol scris de dumneavoastra nu v-ati facut temele destul de bine. Sunt fosta eleva a scolii care locuieste in unul din blocurile care imprejmuiesc scoala. Mi-am petrecut timpul liber jucandu-ma in curtea scolii, ca orice copil care stia conceptul de iesit afara din casa la joaca, si nu stat la calculator sau pe tableta. Acum ani buni, accesul in curtea scolii era deschis pentru toata lumea. La inceput au fost numai copii care se jucau acolo, apoi au urmat parintii care isi aduceau copii mici in curtea scolii, parinti care locuiesc in blocurile care imprejmuiesc scoala, ca nu cred ca se obosesc cei de la Icil sau Cet sau orice alta zona a Constantei sa vina la scoala 29, numai ca sa faca galagie si sa deranjeze oamenii care locuiesc in acele blocuri. In aceasta perioada cand curtea scolii era plina de copii si/sau parinti, in care accesul era liber, nu existau acte de vandalism (poate o floare rupta, un gard mazgalit cu numele tau, initiale persoanei pe care o placeai, si alte exemple cu lucruri minore ca orice copil le-a facut). Daca v-ati fi facut temele, ati fi aflat ca de cel putin 2 ani de zile accesul in curtea scolii nr. 29 nu mai este permis. Intrarea din spate se incuie, gardul a fost inlocuit, intrarea principala se inchide si ea si este dotata cu interfon (interfon care de cand a fost instalat a fost inlocuit de multe ori, fiind si acesta vandalizat), Au existat si camere de luat vederi, care la fel, au fost vandalizate, rupte sau furate.
    Iar acum, sa luam fiecare punct al Legii 61/1991 privind ordinea şi liniştea publică – 2011, citata de dumneavoastra in articol:
    1) săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice;
    Acest lucru este intalnit la orice pas in societatea noastra, ca te afli intr-un mijloc de transport in comun, la piata, in parc, in trafic…Pentru ca asa s-a dezvoltat societatea noastra, cu educatia primita de la parintii lor acasa, pentru ca sa fim realisti, in primul rand educatia primita de la parintii nostri ne formeaza in viata.

    2) constituirea unui grup format din trei sau mai multe persoane, în scopul de a săvârşi acţiuni ilicite, contrare ordinii şi liniştii publice şi normelor de convieţuire socială, precum şi actele de încurajare sau sprijinire, sub orice formă, a unor astfel de grupuri de persoane, care incită la dezordine socială;
    Un grup nu se poate constitui daca persoanele acelea nu au acelasi scop: de a savarsi actiuni ilicite. Din punctul meu de vedere acest lucru tine de caracterul persoanei. Dar la fel, aceste grupuri care se constituiesc, le intalnesti la orice pas.

    24) provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice;
    25) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
    26) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
    27) organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban; etc

    Aceste puncte care au fost date ca exemplu de dumneavoastra sunt cele mai interesante: imi imaginez profesorii si invatatorii si pe directoarea, numita de dumneavoastra mai sus, cum vin si tulbura linistea publica, organizand petreceri, utilizand aparatura muzicala cu intensitate mare, in curtea scolii 29, in momentele de liniste care sunt stabilite prin lege. Ca din articolul dumneavoastra, asta se intelege: ca aceste cadre didcatice din cadrul scolii fac aceste lucruri.
    Nu stiu cum puteti sa va numiti ziarist sincer. Dar in ziua de astazi, a internetului, daca stii sa legi 2 cuvinte este poet, scriitor, ziarist…ce vrei tu sa fii.
    Cadrele didactice si conducerea scolii nu au nici o vina, din moment ce exista actiuni care au fost demarate de conducerea scolii pentru a bloca accesul in curte in afara programului scolar.
    De vina pentru toate cele expuse de dumneavoastra in acest articol nu sunt decat parintii care nu au stiut sa ofere o educatie copiilor lor in cei 7 ani sau a parintilor carora nu le pasa ce fac copii lor, dar si politia locala, care ar trebui sa patruleze acea zona. Daca ar fi patrulat, atunci probabil ar fi observat gardul rupt in noaptea in care s-a intamplat, si poate chiar ar fi prins faptasii. Dar acest lucru nu s-a intamplat, deoarece actele de vandalism au fost gasite de catre cadrele didactice.

    Din punctul meu de vedere, acest articol al dumneavoastra este clar un atac asupra conducerii acestei scoli. Mai ales asupra acestei scoli, care a ramas una din singurele scoli la care cadrele didactice chiar se implica in educatia scolii, lucru dovedit la rezultatele de la examenul national din acest an, in care s-a situat pe locul al 4-lea in judetul Constanta in ceea ce priveste media notelor pe care elevii le-au luat. Si nu ma intelegeti gresit cand scriu locul al 4-lea, ca de fapt a fost prima scoala ca media, primele 3 pozitii find ocupate de 3 licee. Despre acest lucru nu ati fi putut sa scrieti un articol, ca asa nu puteati sa atacati conducerea scolii ca ofera o educatie excelenta elevilor care trec prin bancile ei.

  3. Scoala si implicit curtea scolii este populata de copii, prin urmare, galagie, joaca, voie buna, deci daca pensionarii din blocurile alaturate nu se pot odihni, nu au decat sa isi caute un apartament undeva la periferie, unde nu exista copii.

  4. Am învăţat şi eu la Şcoala 29. În 92, când am absolvit gimnaziul, acea curte a şcolii era mai animată decât este astăzi, accesul era liber chiar şi în vacanţe. Îmi amintesc cum jucam baschet, fotbal, handbal pe acele terenuri de sport. Din câte ştiu eu Şcoala 29 a fost ridicată înaintea multor blocuri din jurul său. În ultimii ani am trecut de curiozitate de vreo 2 ori prin zonă, dar porţile erau închise, nu se putea intra liber în curtea şcolii. Aşadar, înţelegem din articol că doamna director ar trebui să demisioneze deoarece, în loc să păzească în fiecare zi, ceas de ceas, chiar şi în vacanţă curtea şcolii, domnia sa se ocupă de alte lucruri! În loc să plătească din salariul său imens o firmă care să păzească 24 din 24 curtea scolii, preferă să-şi cumpere cărţi şi mâncare. Dar poliţia locală ce păzeşte, jandarmeria ce treabă are? Impozitele si taxa aia de linişte pe care o plătim degeaba unde se evaporă? Am înţeles mesajul: copii n-au ce căuta în curtea şcolii pentru că ţipă, bat mingea şi deranjează oamenii muncii, bătrânii, elevii şi studenţii studioşi din zonă… Aceasta în condiţiile în care locurile de joacă s-au restrâns drastic, iar parcul ciopârţit şi lăsat înadins în paragină, tinde să devină un parc de distracţii contra-cost, de prost gust, asemănător satului de vacanţă. Prin acest parc ciculă maşini (n-am văzut niciun poliţist local să dea amenzi), un trocarici enervant, dar profitabil, tot felul de ponei, cai, inorogi etc. Ar trebui desfiinţată această curte a şcolii şi ridicat, eventual, vreun bloc, pt. că oricum nişte teren a fost „retrocedat” prin zona Şcolii 29. Mă intreb ce interese imobiliare se învârt pe acolo, prin zona unde-şi face veacul acea „fauna socială suspectă”? Mult mai suspectă cred că este însă fauna care populează de ceva timp Primăria C-ţa şi instituţiile publice abilitate să menţină ordinea şi liniştea publică. Nu credeti?

Lasă un comentariu