Opinii, Politică

„Vocile” domnului Făgădău

„Știu că sunt voci care spun că 5000 de locuri este prea puțin, că-i prea mică. Dar, astăzi, noi ne aflăm în fața următoarei realități: avem o sală de 1200 de locuri, Sala Sporturilor, care nu este niciodată plină. Deci, îi invit pe cei care-și dau cu părerea să se ducă întâi la Sala Sporturilor, s-o umple, să umple Sala Polivalentă de 5000 de locuri și vom face alta mai mare!” Decebal Făgădău, 7 august 2020.

Citatul de mai sus este extras așa cum a fost exprimat de Domnul Primar Decebal Făgădău la data de 7 august 2020, într-o filmare realizată pe locul viitoarei Săli Polivalente a orașului Constanța. Pentru o impresie mai plină de acuratețe adăugați, cu ajutorul imaginației, tonul pițigăiat-arțăgos la cuvintele de mai sus, deși vă sfătuiesc să n-o faceți, că vă indispuneți.

Așadar, dl. Făgădău li se adresează „vocilor” – cunosc cel puțin un psihiatru care-a ridicat aici o sprânceană – care acuză lipsa de perspectivă a unui proiect prea mic, nepotrivit pentru nevoia și capacitatea de creștere ale Constanței. Ar fi nevoie, spun „vocile”, de o Polivalentă cu minim 10 000 de locuri, deoarece acest criteriu face ca viitoarea construcție să poată găzdui meciuri internaționale de handbal sau baschet. Cu numai 5000 de locuri, Polivalenta din Constanța se va califica pentru competiții mărunțele care, de fapt, vor „omologa” orașul strict ca periferie a sportului. În acest context merită să amintim exemplul, of, da! Clujului care, cu o Sală de 10 000 de locuri poate găzdui finale ce vând toate biletele.

Discuția, de fapt, nu este despre Decebal Făgădău sau despre „vocile” care-l deranjează, ci despre viitorul, perspectiva și direcția orașului nostru.

Din păcate, dl. Făgădău nu pare să aibă capacitatea intelectuală de a-și depăși orizontul personal. Un primar înțelept înțelege informația, apoi le comunică cetățenilor, adică beneficiarilor, că ia în calcul noua perspectivă, că se gândește la o strategie, că, poate, se adaptează din mers și că ridică problema la Guvern.

Dar ce face dl. Făgădău? Își arată generos limitele și pune problema ca un unchi țâfnos: „nepoate, mănâncă tu toată tocănița, termină și ghela di fărină, apoi ți-oi da desert!” Sau așa: „termină tu de citit toate cărțile din casă și-ți cumpăr dup-aia și volumul ăla nou despre care spui că-ți trebuie!”

Problema actualului Primar este absența scandaloasă a viziunii, a perspectivei, a unei imagini a viitorului. Nu poți fi un bun Primar dacă tot ce reușești să aduci într-o astfel de discuție este arțagul cel mai trist, dublat de tendința de a-ți devora complet prezentul, pentru ca abia apoi să faci loc, chipurile, viitorului.

Nu așa funcționează lucrurile, domnule Făgădău!

Primarul unui oraș este cel mai important visător al acestuia. El imaginează proiecte nu pentru azi, nici măcar pentru mâine. Imaginează proiecte pentru viitor, pentru nepoții strănepoților și mai departe. Noi nu ne vom putea depăși niciodată condiția de periferie în toate domeniile, dacă perspectiva dvs. de Primar nu reușește să părăsească prezentul imediat. Din păcate, însă, răspunsul pe care-l dați „vocilor” este cea mai bună radiografie morală și intelectuală pe care v-o puteați face de unul singur.

Și nu stați deloc bine, credeți-mă!

Asta, însă, deși ar trebui să fie doar problema dvs., devine a noastră, a tuturor, prin funcția pe care o aveți.

Suficient, domnule Făgădău! Nu veți mai primi felul doi!

Despre Autor:

Lasă un comentariu