Civica, Opinii, Politică

Decebal Făgădău este chemat la dezbatere!

N-ai nevoie de cine știe ce spirit de observație ca să constați cât de cacofonică, previzibilă și plictisitoare este campania electorală din Constanța. Critici și promisiuni, lovituri reciproce pe sub masă, proiecte mai mult sau mai puțin rizibile, totul în această campanie generează impresia unui basm istorisit de actori blazați, pe care regizorul îi forțează să mimeze entuziasmul.

Impresia de sterilitate provine din lipsa dezbaterii. Mesajul candidaților este unidirecțional, absența dialogului real se resimte chiar ca absență a Realului politic.

De ce ne aflăm în această situație?

Cauza principală este refuzul categoric al lui Decebal Făgădău de a părăsi spațiul comod și leneș al bulei de simpatizanți. Foarte combativ când se află printre prieteni, angrenat într-o gestică amplă și viguroasă, certărețul Decebal Făgădău o lasă de la moale la foarte moale când vine vorba despre o dezbatere reală. Cea mai probabilă motivație este un calcul electoral meschin: de ce și-ar expune goliciunea intelectuală când, la fel de bine, poate să nu o facă? Adus într-o dezbatere cu Vergil Chițac, Stelian Ion și Nicoleta Ploscaru, Decebal Făgădău ar pierde imens pentru că nu are capacitatea mentală, spontaneitatea și percutanța colocutorilor săi. Asta face ca cel mai notoriu candidat al acestei perioade electorale să tragă chiulul de la a-și îndeplini datoria civică. Pentru că dezbaterea este o datorie civică ce ar trebui să devină obligatorie prin lege. Dezbaterea nu este o opțiune. Dezbaterea nu este un moft. Dezbaterea nu este capriciul lui Făgădău. Dezbaterea este coloana vertebrală a democrației. Dezbaterea este instrumentul esențial al colaborării civice. Când refuzi dezbatarea, așa cum o face Decebal Făgădău, nu-ți devoalezi numai slăbiciunea morală și pe cea intelectuală. Faci mai mult de-atât: atentezi la democrație și sfidezi cetățenii care au dreptul la o perspectivă completă și obiectivă asupra candidaților.

Poate ar trebui să nu uităm că Decebal Făgădău nu este vătaful isteric al orașului, ci un funcționar angajat pe bani frumoși de comunitate pentru a coordona dezvoltarea acesteia. Iar una din multele datorii civice și profesionale pe care Decebal Făgădău nu vrea sau nu poate să le bifeze, este aceea de a se prezenta în fața tuturor cetățenilor ca fiind disponibil pentru dialog, deci transparent, deci real.

În lipsa acestui tip de acțiune, Făgădău validează cele mai negative opinii pe care le-ar putea avea cineva despre el: că este incapabil administrativ, că nu are forță morală și intelectuală, că este lipsit de viziune, că este un impostor care îi minte la nesfârșit mai ales pe cei care-l iubesc și votează.

Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța și-a oferit disponibilitatea și spațiul pentru organizarea unei dezbateri impecabile. Sunt sigur că toți candidații la fotoliul de Primar ar accepta cu bucurie privilegiul de a fi implicați într-o astfel de acțiune profund democratică.

Toți, cu excepția lui Decebal Făgădău!

Despre Autor:

Lasă un comentariu