Civica, Opinii, Politică

Ascensiunea lui Vrabie nu poate fi oprită

Amorțeala stupului politic din Constanța a fost scuturată energic în câteva reprize de faptele unui primar aflat departe de oraș, la Peștera. Scurtele electroșocuri au părut să treacă fără urmări, dincolo de niște entuziasme pasagere care au animat Facebookul. Valentin Vrabie, primarul independent de la Peștera, este, însă, un personaj care se antrenează pentru ieșirea de lungă durată din anonimat. Ambiția acestui om politic depășește granițele comunei pe care o conduce, iar inteligența pe care o dovedește în ultimul timp mă face să cred că vom auzi de el tot mai des și în contexte din ce în ce mai semnificative.

valentinvrabie

Vrabie pare să fi învățat câteva trucuri esențiale de când este persoană publică. După ce o vreme și-a dres vocea și încercat norocul pe căile clasice ale sforăriei politice, a renunțat la această strategie perdantă. S-a declarat independent și, secondat de consilierii locali, independenți politic la rândul lor, a conchis că politica nu mai are ce căuta în viața comunității și că un primar trebuie să fie un administrator competent, cu fața spre nevoile cetățenilor. De atunci, Vrabie s-a rebranduit sub titulatura de primarul care tace și face. Atât doar că primarul independent nu tace, dimpotrivă, dovedește un bun instinct al comunicării. În primul rând organizează evenimente spectaculoase din punct de vedere social: plantează arbori, le dăruiește biciclete și tablete tuturor copiilor din comună, renovează școala și aduce internet gratuit în fiecare casă din comună. Apoi, într-un fel sau altul, reușește să-și apropie toată presa, indiferent de nuanța politică a acesteia. Așa se face că primarul Vrabie este, probabil, cel mai mediatizat personaj politic din ultima vreme.

Cu faptele de partea lui, cu simpatia presei asigurată, cu ambiția și grija propriei imagini pe care le-a arătat cu prisosință până acum, primarul Vrabie crește vertiginos ca personaj public prizabil și chiar dezirabil. Mă aștept ca, foarte curând, personajul să eclozeze spre dimensiuni ceva mai generoase ale vieții publice unde, din postura de independent, nu m-ar mira să-l văd primar al Constanței sau, în funcție de planuri, președinte al CJ Constanța.

Nu-mi dau seama acum dacă această perspectivă este sau nu de bun augur. Ce știu, însă, este că acest personaj politic pare să fi înțeles mai bine decât posibilii săi contracandidați ce și cum trebuie făcut pentru a ajunge simpatic fără să lași impresia că îți dorești asta.

Despre Autor:

Bogdan Papacostea

Lasă un comentariu