Opinii

Dacă tot te crezi aşa inteligent, de ce nu eşti şi bogat?

Asistând la o discuţie, la care luam şi eu parte, un cetăţean american îl întreabă pe un cetăţean român, doctor în ştiinţe şi conferenţiar universitar la una dintre cele mai mari universităţi din România: “If you are so damn smart, why ain’t you rich?”. Recunosc, întrebarea m-a luat prin surprindere şi pe mine, simplu observator, iar profesorul – vizibil uimit – s-a fâstâcit câteva zeci de secunde şi a replicat: “Nu sunt inteligent deloc. Ci doar cult. Inteligenţa este doar capacitatea unui individ de a se adapta rapid şi eficient la orice context – favorabil sau nefavorabil. Eu mă bâlbâi când lucrurile iau o întorsătură neaşteptată, mă poticnesc, doar aţi obsevat cu toţii cât de mult mi-a trebuit să interiorizez această întrebare. Mult mai inteligenţi ca mine sunt copiii din ziua de azi. Nu deştepţi, ci inteligenţi. Ei se adaptează la schimbări mult mai repede, eu nu mă pot obişnui după un an de zile cu smartphone-ul meu. Ei îl învaţă în două secunde după achiziţie. De ce nu sunt şi bogat? Pentru că în România nu ţi se dă voie să fii bogat dacă eşti cult, ci doar dacă eşti inteligent şi faci parte dintr-un gang”.

Admit că m-am simţit prost. Foarte prost pentru american. Se uita la el şi nu înţelegea nimic. Nu din cauza englezei vorbite de profesor. O vorbea perfect. Din cauză că nu înţelegea sistemul de valori pe care noi, românii, l-am adoptat din 1990 încoace, dar pe care îl considerăm, halucinând (desigur), asemănător cu sistemul de valori american. Desigur că noi am încercat să-l copiem, însă ne-a ieşit o replică atât de proastă şi superficială, încât acest sistem românesc pseudo-american intră în contradicţii crâncene cu cel original (vezi McDonald’s – la americani a fost creat pentru a hrăni oamenii săraci, în România a fost creat ca un restaurant de lux, unde mănânci doar dacă ai bani).

Mi-a rămas în minte ultima frază rostită de profesor: “În România nu ţi se dă voie să fii bogat dacă eşti cult, ci doar dacă eşti inteligent şi faci parte dintr-un gang”. Atunci mi-am adus aminte de un minunat volum pe care l-am citit în adolescenţa mea, intitulat “Conversaţii cu Dumnezeu”. Cartea este scrisă de un american, Neale Donald Walsch. La un seminar pe care îl ţinea în faţa unei numeroase audienţe (puteţi vedea secvenţa în filmul Conversations with God), domnul Walsch îşi punea – chiar dacă nu a rostit-o – aceeaşi întrebare “If you are so smart, why ain’t you rich?”. A închis ochii, i-a deschis şi a început să întrebe cu voce tare: “Nu vi se pare ciudat că trăim într-o societate care devalorizează cele mai importante slujbe?”. “Ce vreţi să spuneţi prin asta?”, se aude o voce din sală. El a continuat: “Adică nu avem nicio problemă să-i dăm unui antrenor de fotbal cinci milioane de dolari pe sezon sau să-i dăm unui actor zece milioane pentru un film, dar ni se pare oarecum normal ca acele persoane care au de-a face cu spiritualitatea (n. red – sau cultura) trebuie să fie lefteri, celibatari şi abstintenţi. Şi, de preferat, toate trei odată. Nu ştiu de voi, dar eu nu îmi amintesc să fi votat aşa ceva. Deci, imaginaţi-vă o lume în care banii ajung la cei care ne oferă cele mai importante daruri. Profesorii. Artiştii. Infirmierele. Pompierii şi poliţiştii. Scriitorii” şi din sală se aude tare şi hotărât “Şi mamele”. A continuat: “Oameni care ne conectează, nu ne despart şi nu ne distrag atenţia. Imaginaţi-vă acea lume şi o putem avea, pentru că, oameni buni, noi suntem aceia. Întotdeauna noi am fost aceia pe care-i aşteptam”.

Da, ne-a prezentat un fapt. Revoltător şi frustrant. Îl regăsim şi în România. Poate nu antrenori de fotbal, dar cu siguranţă antrenori de infractori. Poate nu actori de filme, dar cu siguranţă actori ai sfidărilor. La noi, la români, exemplele sunt mult mai bogate şi, de ce nu ar fi?, mult mai revoltătoare pentru omul deştept. În România, bogaţii nici macar nu sunt inteligenţi. Şi când spun asta mă refer la faptul că aceştia nu au identificat oportunităţi de afaceri adaptându-se la cerinţele pieţei. Au fost doar şmecheri – un cu totul alt concept. Au fost doar mai puţini ocupaţi cu învăţatul şi mai mult ocupaţi cu trişatul. Au fost doar mai tupeişti şi îţi puneau pumnul în gură când le deconspirai intenţiile. Inteligent eşti atunci când te adaptezi unei situaţii noi fără să atragi atenţia. La noi, bogaţii – parveniţii şi oportuniştii – nu numai că sunt proşti făcuţi grămadă, dar sunt şi extrem de vizibili, extrem de … voluminoşi. Merg pe frunte cu certificatul de infractor şi nimeni nu se atinge de ei. Procurorii sunt mult prea ocupaţi să vâneze elevi, profesori, mici comercianţi şi … vedete decât să se ocupe de infractori care au avut contracte imense cu statul, pe care nu şi le-au onorat, ci doar au încasat bani.

Citind toate astea, îţi mai vine să te întrebi: “Dacă tot eşti aşa deştept, de ce nu eşti şi bogat?” ? Pentru ca în România nu asta este cheia succesului. Nu deşteptăciunea, nici măcar inteligenţa, ci doar apartenenţa la un grup de infractori care să-ţi faciliteze succesul financiar. Şi până la urmă de ce să mai fii bogat în România? Vorba lui Tudor Chirilă: “Ce-o sa faceţi cu milioanele într-un oraş mort? Ce-o să cumparaţi, cu banii gramezi? La ce-ţi foloseşte un Lamborghini când n-ai o autostradă? De ce să ai o vilă într-un cartier sufocat de inundaţii?

Stau şi mă întreb, bogaţii României ar mai fi fost bogaţi în Franţa? Dar în Marea Britanie? Dar în Germania? Dar în Olanda? Dar … în Statele Unite? Bogaţii în România se diferenţiază de bogaţii din lumea civilizată? Bogaţii occidentului, marea majoritate, au averi, dar şi respectul oamenilor. Dar şi clasă. Dar şi stil. Dar şi cultură. Dar şi rafinament. Bogaţii români au bani… şi cam atât.

Despre Autor:

65 comments on “Dacă tot te crezi aşa inteligent, de ce nu eşti şi bogat?

 1. Super haloimas articolul specific desteptului de Romania care si el face parte dintr-o mafie vrand nevrand. Mediocritatea se vede mai bine in dimensiunile tarii romanesti dar e aceeasi proportie peste tot. Mafie bogati si prosti sunt peste tot, ca nu vrem sa le vedem sau sunt estompate de bani si propaganda asta e altceva…Trebuie scos capul din fund sau ,mai degraba bagat acolo ca sa constientizam o parte importanta a corpului, fara de care nu existam…Si asta ar fi spiritualitate ca de destepti lasi e plin….

 2. Il cunosc pe baiatul din fotografia articolului si pot sa va spun ca nu are nici o legatura cu acesta. Intr-adevar s-a nascut in Constanta, dar doar atat. Porecla lui este Manus (initialele numelui B.M.). Nu am mai tinut legatura cu el de vreo 3 ani. Ultima oara auzisem ca este cercetat de DNA pentru fraude imobiliare. A fost pacalit de fostul sau patron sa semneze ca administrator pe niste smecherii. Fotografia probabil este chiar de la un proces de-al sau.

 3. Slab articolul. Bogatii au curaj, isi asuma riscuri, fac inovatii, sau speculatii, in timp ce inteligentii tehnici nu au inteligenta emotionala, sufera de anxietate, si nu au curaj sa-si puna in valoare abilitatile…

 4. inteligenta e apanajul oricarei entitati vii care se naste , aici pe pamant sau aiurea in univers…lupta pt supravietuire in orice sistem (chiar si in civilizatia umana care e de data recenta vis-a-vis de aparitia vietii pe pamant) impreuna cu procreerea este scopul universal al vietii. viata e si ea o forma de energie care se manifesta si care foloseste orice oportunitate pt a se raspandi…oportunismul , viclenia, lacomia, delatiunea, hotia, sexualitatea primara, omorul, distrugerea, nu sunt decat arme ale viului temporar impotriva neantului etern…genele noastre si cantitatea de hormoni ( care difera de la persoana la persoana) ne sunt stapanii…nu putem scapa de dictatura lor …cultura umana este antagonica naturii umane…cultura umana si nasterea civilizatiei umane sunt datorate mintii umane, o arma redutabila inventata de genele umane pt supravietuire…oamenii nu se mai recunosc ca animale ( so fuckin’ weird !!) ci ca entitati spirituale….adica s-au nascut din abstract , ca o emanatie a mintii lor…eterna intrebare ce cacat: cine a fost primul ? oul sau gaina …constiinta sinelui se pare ca a aparut la om din zorii civilizatiei adica acum vreo 12000 de ani…creierul oricarei fiinte cu asa ceva nu se modifica decat prin mutatii in sute de mii de ani …deci stiintific vorbind noi oamenii avem mostenit creierul inaintasilor nostrii de sute de mii de ani…de vreo 6000 de ani vorbim de o cultura umana de la sumerieni incoace …prea putin pt modificari de substanta in creierul nostru…deci noi toti gandim inca f animalic… cultura asta e doar o pojghita prea subtire pt a reusi sa intervina definitoriu in comportamantul de baza…asa ca nu judecati cu cultura natura…mai e pana atunci…

 5. E inteligent,dar nu asta se cauta la noi.Daca esti prost si stii pe labga cine sa te dai sau ce sa faci ca sa ajungi pe prima pagina atunci esti faimos si in scurt timp ajungi bogat.

 6. Va luați de chichițe, unii dintre cei care comentați mai sus. ” Asistând la o discuție, la care luam și eu parte…” Nu este formularea cea mai potrivita însă participarea la un astfel de eveniment în postura de spectator presupune și posibilitatea de a adresa întrebări celor prezenți…Si de a primi răspunsuri. 🙂

 7. Cred ca replica americanului e doar replica unuia care pune banii si „descurcareala” inaintea culturii si a cunoasterii. E replica pe care o da proprietarul de Laborgini care scuipa samanta pe strada, oricui care are mai multe clase decat el (de la 3 in sus), caruia nu-i poate da o replica inteligenta.
  Si la noi si in state, cei bogati nu sunt teribil de scoliti, sunt inteligenti si perseverenti , si au stiut sa faca pe dracu-n patru ca sa reuseasca. Fie ca sa fenteze legea, sau concurenta in domeniul propriu de activitate.
  Diferenta intre noi si straini e poate doar ca suntem mai superficiali. Exemplul cu McD e o particularitate, la ei McD s-a lansat pe cand la noi McD a fost importat. Si noi, fiind superficiali, acordam lucrurilor straine, si imaginii lururilor straine o importanta foarte mare. De aceea orice marca straina cu oaresce renume se va vinde bine la noi.

  Cred ca va exista tot timpul o prapastie intre cei culti care vor sa fie apreciati pt cunoasterea lor si cei descurcareti care vor sa fie apreciati pt succes, indiferent in ce tara ne situam. Iar situatia de mai sus apare cand un descurcaret strain intalneste un om cult roman 🙂

 8. un articol extrem de prost, un om cu adevarat inteligent nu se gandeste cum sa faca multi bani… asta e o prostie.. plus ca tu vbesti de inteligenta emotionala, maturitate si educatie(cu adaptare la anumite situatii)

 9. Just for the sake of argument…

  Intrebarea „daca atat de destept, de ce nu esti bogat” este una prost gandita din start(nu ma mira ca a fost mentionata de un American)…Pentru ca nu exista o regula care spune ca trebuie sa fii bogat daca esti inteligent sau invers 😛

  Oamenii bogatii din alte tari sunt la fel ca si cei de pe plaiurile noastre…daca sunt respectati mai mult… probabil e din cauza principiilor populatiilor fiecarei tara… (In cazul in care nu sunteti la curent…la noi mentalitatea a fost mereu… „sa moara capra vecinului”…ciudat ca ne-am unit la un moment dat)

  …parererea mea personala este ca oamenii bogati isi pierd principiile si devin alienati de societate, parcurgand multiple depresii in urma domandarii averilor, nemaiputand sa se asocieze cu semenii lor care…(vezi punctul de mai jos)

  Noi (adica marea majoritate) privim bogatia materiala prapastios…prin prisma doctrinei noastre de oameni saraci… provenita din intreaga noastra istorie :)) ( vezi eternul conflict dintre clasa muncitoare si clasa guvernanta….Boieri / Iobagi…etc)

  „Bogatia nu aduce fericirea” cred ca este o zicala mai adecvata perioadei in care traim… De aceea majoritatea oamenilor bogati incearca sa o cumpere cu bani… de acolo si provenienta coroziunii sociale la care asistam in ultimii 10 – 15 ani…

  PS: Oricine ar accepta un „ajutor”, incalcandu-si principiile atunci cand nevoia este justificata….(ex: Ai o ruda de gradul 1 care are cancer si trebuie operata…inchizi un ochi si bagi mita in buzunar)

  Lucrati la sufletul vostru oameni buni !! Zic asta fiind un ateu convins…dar macar sunt fericit in pielea mea 😉

  • .(ex: Ai o ruda de gradul 1 care are cancer si trebuie operata…inchizi un ochi si bagi mita in buzunar)-asta se poate intampla doar in romania si cred ca e singura tara din europa unde intr-un spital de stat ti se spune ca nu mai au fonduri si ca ruda ta sa nu sufere sa mergi la cea mai apropiata farmacie sa ii cumperi niste calmante in conditiile in care facem catedrala de 500 mil $ si inchidem spitale .
   Ps si in Ro si in alte tari se fura se da 10 % etc diferenta e ca acolo clasa de mijloc lucreaza si traieste decent permitandu -si o viata decenta,avand acces la un sistem sanitar ,educational bun si foarte bine pus la punct

   • Parerea mea, Razvan, ca si o completare la ceea ce ai scris putin mai sus, este ca astia trebuie condamnati pentru a justifica o mare lipsa de bani la nivel national. Nu am auzit de nici o reuperare majora de bani la bugetul statului de la handicapatii condamnabili, in schimb cred ca li se da doar o justificare ‘la mana’, pentru banii pe care ii au.
    Ne luam de medici – insa, se compara salariul de 1500 lei al unui medic cu salariul, spagile, soferii, plinurile de benzina, pensiile nesimtite, vilele, conturile din strainatate ale celor mediatizati?
    Medicilor romani daca li s-ar ridica salariul le-ar conveni, ca sa nu se mai umileasca.
    Am fost si eu internata, si crede-ma ca cei mai rai sunt cei mai mici : infirmiere, asistente, femei de serviciu care asteapta: altfel nu iti fac curatenie la timp, asistente care nu au tratamente pentru tine (sa stii ca daca cereai foaia de tratament aveai surpriza sa constati tratamentul administrat din farmacia spitalului.

 10. Am muncit, fost la scoala, facut copii,…..samd ,in 3 tari in viata mea si inteleg perfect ce a vrut sa spuna americanul. McDonald a fost inceput de oameni de afaceri care erau mereu pe drumuri si nu aveau timp sa stea in restaurante dupa mancare in aeroporturi……….aveau nevoie de ceva…hot and fast. Nu a fost inventat pentru saraci.
  De fapt modul in care sant crescuti si educati tinerii in America de Nord , oricat de ciudad ar parea pentru unii, este asa cum generatiile pana la parintii mei au fost invatati: indiferent ce faci, ca baiat/barbat ,trebuie sa fii in stare sa suporti o familie cand va veni timpul la modul cel mai decent. Ei nu traiesc ca in filmele facute la Holywood, sant si exceptii bineanteles, dar inteligenta se masoara in bani/ wealth /riches ………iar noi nu am invatat ca universitatea a fost inventata pentru cei bogati de catre ei, prin si cu ajutorul eruditilor din biserica catolica. De exemplu, daca esti prof.dr. conf. esti platit cu $1,000.00/ora ca sa vorbesti in amfiteatru. Este adevarat ca sant oameni foarte bogati care nici macar nu au terminal liceul, dar au facut afaceri. Cine munceste greu se vede, culege roadele.

  • „Cine munceste greu se vede, culege roadele.” – esti sigura? Ia munceste si tu greu pe 800 RON, ce roade culegi?

 11. se zice ca multi oameni inteligenti esueaza in a fi bogati, prin propria lor inteligenta . adica, analizeaza prea mult piata, consecintele, riscurile etc incat incearca ceva lejer sau renunta din start. in Romania majoritatea sunt hoti sau prosti. deci asta e explicatia reala la noi!! au bani hotii si prostii dincolo, sunt in general seriosi si afaceri pe bune facute cu capul. au si ei prostii lo, insa sunt unde le este locul.

 12. Mereu oamenii au avut „calitatea” asta de a inventa scuze pt esecurile lor. Ai impresia ca faci fata mai usor unui esec negandu-l (gasindu-i scuze) decat asumandu-ti vina, si incercand sa corectezi greselile. Pe mine ma amuza „intelectualii”, „inteligentii”, „desteptii” care-si justifica saracia prin diferite concepte pe care ei le vad profunde. Daca te duce mintea o sa faci bani, intr-un fel sau altul vei gasi o metoda. Daca nu ai facut banii aia, tu esti singurul vinovat. Scuzele astea ca e de vina guvernu, parlamentu, situatia economica, modul cum rasare soarele, gravitatia, sunt doar scuze cosmetizate prin care negi adevarul. Nu te-a dus capu sa faci bani. Nu cauta scuze, nu te ajuta sa te corectezi si sa incepi sa faci bani. Mai bine vezi unde-i buba ta. Sigur sunt cateva bube pe acolo care te impiedica. Decat sa privesti lucrurile intr-un mod defetist mai bine uita-te in jur. Ailalti cum au reusit? Si nu, nu toti au avut combinatii cu statul, majoritatea au dat din coate, au incercat, au falimentat 1-2 firme pana au invatat, dar au incercat si poate mai important, au persistat. Si nu e deloc usor cand te gandesti ca ai casa ipotecata pt firma, ca o amenda mai serioasa iti rupe pr in doua, dar ai mai mari sanse sa faci bani asa decat stand sa-ti plangi de mila ca „nu se poate”. „Nu pot eu” e diferit de „nu se poate”.

  • Cand depasesti un anumit prag intelectual, ai alte prioritati in viata. Bogatia nu face parte din ele. A agonisii, a face provizii de mancare (mult in camara si frigider) .. Sa ai masina „tare” (pentru ca doar asa poti dezbraca si tu o aiurita care nu stie cum se numeste cu buletinul in mana) astea sunt mai degraba instincte primare foarte usor de recunoscut la maimulte de exemplu. Alergi toata ziua ca un bezmetic sa faci bani (ca ai casa ipotecata, rata la masina cea „tare” cu care agati tu pitzipoancele, etc) si cand mori nu iei nimic cu tine. Ai fi uimit sa aflii ca fericirea se regaseste mai mult la popoarele sarace, decat in sclavia industrializata , ultramoderna in care traim. „Guvernu, Parlamentu” …

  • Este un discurs motivational foarte bun insa, dincolo de bani unii oameni poate mai vor si liniste – nu actiune, sa citeasca o carte – nu ANAF-ul pe cap cautand nod in papura.
   Trebuie sa acceptam faptul ca americanul nostru a fost cam marlan si nu accepta alta valoare in afara de ban!

 13. Nu mai dati fratilor vina pe guvernanti pentru tot. Societatea romaneasca suntem noi. Noi apreciem mai mult un antrenor decat un profesor universitar. Pe lumea asta, pretuim ceea ce este rar. Ceea ce e greu de obtinut. In Romania facultatile scot licentiati, masteranzi si doctori pe banda rulanda. Si sincer nu am reusit sa gasesc vreun profesor universitar care sa fie si destept si nu doar foarte arogant. In orice societate moderna, curajul e pretuit mai mult decat inteligenta si spre deosebire de secolul trecut, scoala azi e accesibila tuturor. Nu mai reprezinta ceva rar. E nevoie de altceva care sa te faca sa te remarci in lume. Sa recunoastem ca azi se ingroapa in diplome si manuale oamenii carora le e prea teama sa isi ia viata in maini si sa faca ceva cu ea. Iar societatea te sanctioneaza pentru asta. Azi oamenii pretosi sunt cei intreprinzatori. Ei sunt din ce in ce mai rari in marea de mediocritate pe care scolile o promoveaza. Pentru ca educatia trebuie sa fie pentru toti, nu? Si daca jumate din romani nu iau bacu, demitem ministrul educatiei.

 14. Asistând la o discuţie, la care luam şi eu parte
  A fost suficient cât să-mi dau seama că autorul nu este inteligent şi că este certat cu limba română.
  După prăbuşirea în mediocritate a învăţământului liceal a urmat, inevitabil, şi căderea în derizoriu a şcolilor doctorale, iar acest personaj este o dovadă cu două picioare.

  • Poti asista la o discutie si sa nu iei parte la aceasta. A asista putea fi aici doar a asculta. Dar in contextul din articol autorul spune ca a si participat la discutie. mult tupeu, da’ no brains! bitch!

 15. Mie personal, mi se pare cea mai tampita intrebare posibila …cine a zis ca banii sunt totul pe aceasta planeta ? Eu zic ca daca esti destept, ti-ai da seama ca banii sunt de fapt un mod de manipulare a omenirii, iar oamenii cu adevarat destepti(eminescu,eistein…etc)si-au dat seama ce inseamna cu adevarat banii, si s-au bazat pe alte bucurii ale vietii(natura, vietatile ale acestei planete… sunt o minune) nu pe falsa fericire care o creeaza banii. Dar oamenii sunt prea prosti ca sa-si dea seama. Aceasta planeta, este indeajuns de imbelsugata, incat sa sustina pe fiecare om, fara a fi careva infometat, dar ura, aroganta, indiferenta, setea de putere, ne-a facut ceea ce suntem…de aceea sunt atatia oameni care nu au nici macar ce manca, pentru ca unii au prea mult, mult mai mult decat au nevoie, si astfel s-a creat DEZECHILIBRUL . Odata cu dezvoltarea noastra, devenim mai indiferenti, nu ne mai pasa de cei din jurul nostru, iar in curand o sa distrugem si planeta, asta suntem…apoii mai apare si intrebarea de om „inteligent” <> cred ca e cea mai proasta intrebare pe care am auzit-o in viatza mea, ever…!!!!!

  • Sa iti arda sufletul odată ca nu ai bani si atunci vezi cum e. O boală operație complicata pentru copilul tau 100 000 euro de unde ii scoți. Banii te ajuta de multe ori, dar noi trebuie sa controlăm banu altfel ajungem sclavul lui. Toti ne vindem luna de luna depinde cu cu ce suma. 800lei sau 8000 lei voi stiti ce salarii sau resurse aveti.

 16. Articolul este corect. In toate aspectele lui. Poate ca trebuia sa mai nuanteze putin modalitatea in care s-a facut reforma in Romania. Cu acordul Occidentului, de altfel… Imbogatirea a fost un fenomen haotic, in care adm. de stat si serviciile secrete, impreuna cu elita politica (dubioasa din punct de vedere intelectual -plagiatori, absolventi cu diplome cumparate- si moral -hoti, turnatori etc.- ) au format o bariera trecuta doar de „ai lor”. Daca nu te recunosteau si/sau nu dadeai mita, nu puteai sa ajungi bogat. Partea proasta e ca nici acum nu poti… Exceptiile confirma regula, dar sunt foarte putine. Si au avut noroc de o conjunctura speciala. Daca nu ai o mostenire mare, nu ai cum sa ajungi bogat in tara asta, fara ajutorul lor. Indiferent cat esti de destept si cat investesti. (Da, oamenii bogati sunt culti si au traditii, mostenite de copii. Cei cativa parveniti se aliniaza repede, sau ramin doar o curiozitate neadaptabila. Copiii lor vor fi, insa, asimilati.) Efortul populatiei din Romania -din 2004 incoace- de a vota altceva decat Sistemul Ticalosit, dovedeste ca poporul a inteles fenomenul si nu este de acord cu el. De aici si indirjirea din lupta anticoruptie. Pentru ca asta e varful iceberg-ului. Pe de alta parte, de acum, in Romania democrata si zisa cu economie de piata, daca vrei sa faci avere, nu prea mai poti. Pentru ca orice firma ai deschide, te lovesti de concurenta marilor capitalisti din Occident. -Vezi disparitia firmelor comerciale mici, de toate tipurile, in fata marilor centre comerciale, de exemplu.- Industria dizolvata, comertul inghitit de giganti, transportul, idem, agricultura in suferinta si dependenta de achizitori, cum poti face avere? Serviciile sunt dependente de puterea de cumparare a pietii. Daca populatia e saraca, serviciile se vor adresa doar elitei, deci e nevoie de un mic numar de firme. In transport nu faci fata datorita concurentei. De aici si curentul nationalist, care incepe sa devina tot mai puternic. Greseala mare a politicienilor nostri e ca nu s-a gandit cum sa creeze si sa dezvolte clasa de mijloc. In Romania exista o minoritate bogata (poate 10%) si restul saraci. Nuavem mici afaceristi care sa reprezinte un segment important al societatii si nici medici/profesori/oameni de cultura/cercetatori platiti la valoarea adevartata a muncii lor, care sa se adauge micilor afaceristi si sa creeze clasa de mijloc. De aici problemele noastre. In plus, exista tendinta ca unii magnati din Romania, sa acapareze toate pozitiile posibile (om politic, afacerist, jurnalist, prof.universitar etc.-Iar in invatamintul universitar, unde sunt ceva mai multi bani, nu sunt acceptati decat oameni de-ai lor si e posibil ca un singur individ, sa predea la 2-4 institutii simultan?!!!), stopind activitatea altor indivizi capabili, ce pot face afaceri profitabile-sau carierre prestigioase- in domenii. Caci la noi este imposibil sa te afirmi pe piata, daca „X” domina zona respectiva… Iar daca „X”domina 3-4 zone, sanatate!

 17. Legat de salariile umilitoare ale medicilor si a asistentelor medicale din Romania,
  Pentru binele pacientilor si a lucratorilor medicali din Romania, este lansata o petitie online.

  Daca sunteti de acord cu textul petitiei,
  este foarte util sa o semnati si sa o promovati mai departe.
  … ar fi util sa scrieti un comentariu cu aspecte concrete din sistemul sanitar din Romania care va nemultumesc:

  http://www.petitieonline.net/petitie/medicii_din_romania_merita_un_tratament_demn_-p05023142.html

 18. app de una din frazele publicației : „acele persoane care au de-a face cu spiritualitatea (n. red – sau cultura) trebuie să fie lefteri, celibatari şi abstintenţi.” dacă sa referit la cei ce au legătura cu biserica da mi se pare normal: unu pentru ca asta cere religia lor și doi pentru ca sunt inutili pentru societate. Dar când ai văzut ultima oara un om al bisericii sărac.
  Si mi se pare de-a dreptul o ipocrizie sa pui în paranteza cultura de parca asa zisa „spiritualitate” e mai importanta, asta îmi arata ca nu ești imparțial și pur și simplu preferi incultura (religia) decât cultura (știința). M-am saturat sa trăiesc într-o țara ce a păstrat societatea medievala.

  • Alex, asa cum se procedeaza, atunci cand scrii un citat, nu il modifici decat printr-o paranteza al carui continut incepe cu „n.red” sau „n.r.” care inseamna nota redactorului.Este un addagio menit sa evidentieze o idee importanta pentru autor.
   Apoi, citatul introdus are un rol metaforic. Daca tu il iei mot-a-mot, atunci, apuca-te de citit altceva. De ex., spiritualitatea invocata nu are legatura neaparat cu religia ci cu notiunea de a avea curaj sa iti urmezi calea, indiferent de obstacole, chiar daca laurii victoriei ii obtin „inteligentii”.
   In plus, nu te tine nimeni cu forta aici, in aceasta „societate medivala”. Am auzit ca inca se mai cauta culegatori de capsuni…

 19. De acord cu articolul,excluzind ultima parte ce se refera la bogatii occidentului, cei onorabili, stilati si demni de respect. denota infantilism si necunoasterea istoriei. Rockefeller,Sörös, si ceilalti cei mai reprezentativi bogati ai occidentului, bancherii si bancile lor cu terminatii evreiesti si-au cladit averile pe mormane de cadavre si afaceri oneroase, manipularea burselor si prabusirea controlata a economiei si valutelor unor tari… Mai cititi istorie, caci nu va strica daca aveti ambitia sa nu scrieti aiureli doar de dragul setei de confirmare a talentului si propulsarii in cariera bloggerilor.

 20. Iisus a fost bogat?…….? Hai sa definim „bogatia” in primul rand. Un american „bogat” poate fi de nu stiu cate ori mai sarac decat ala de-si paste vaca prin Apuseni si n-a vazut in viata lui mai mult de 3 hartii de 100 lei deodata. Soldul conturilor mele la banci incepe cu „-„(minus), dar ma consider MULT mai bogat decat „americanul”. Poate cineva sa inteleaga asta??? Pe langa mine poti sa treci fara probleme. Pe american mai bine il sari decat sa-l ocolesti, ca doar a mancat la „Mc Donalds” si a baut „Coca Cola” (zau ca nu mi-as dori sa fiu brancardier in America).
  Stea la ei acolo… Cand i-au asteptat bunicii, n-au venit… Au venit acum sa ia totul de-a gata… pupam-ar …

 21. am citit articolul si am inceput sa ma gandesc…ce inseamna bogatie? Si cine e bogat in jurul meu?
  Pt mine inseamna bogatie: independenta financiara, fara datorii la banci,o casa si vacante. Si da, am cativa bogati in jur. Si sunt si inteligenti, si culti!!! La toti cei care au reusit diferenta o face … puterea de munca si educatia financiara: cheltuie mai putin decat castiga, investesc cu cap excesul, au stiut sa negocieze salariul /sa deschida o mica firma, sa lucreze in paralel, au cel putin 2 calificari in domenii diferite lucru care ii face sa schimbe directia usor (haha, eu nu am niciuna din calitatile astea…. doar niste ).

  O sa dau 2 exemple:
  -vecina de la tara, colega de universitate,de la 15-16 ani tunde toata familia/vecini. A terminat marketing, job din facultate, acum firma ei impreuna cu un coleg; o tin minte in facultate in weekenduri cum coafa la nunti, la tara. Are aproape 40, copii, prieteni, aprt. in Buc. si casa la tara, libera si pleaca spontan cateva zile la munte cand vrea cu copiii.
  -coleg de munca, de la 14 ani ajuta parintii la brutaria lor, apoi a descoperit ca poate castiga mai bine dand meditatii. La 21 ani avea job in multinationala, la 23 casa(credit), la 25 casatorit, la 26 primul copil, acum la 27 ani e manager si achitat credit si discuta despre investitii.
  Sunt 2 exemple de succes, desi mai am in jur si pe baiatul lui mama care la 35ani inca sta cu ..mama ca nu se descurca altfel, saracutul.

  Ce au aceste 2 frumoase (desi am remarcat calitatile astea si la si ceilalti cunoscuti ce ii consider de succes) ? modestia si increderea in ei, fara opulenta, ci isi tin directia in viata. Numai cine nu a castigat banii prin munca cinstita ajunge sa ii arunce pe tot felul de prostii si sa se laude: si ii vedem in presa, sau la DNA, sau mai nou la puscarie.

  Un om de afaceri de succes nu e mai inteligent decat ceilalti, inteligenta nu e suficienta ci e nevoie si de curaj sau un dram de nebunie de aventurat intr-un domeniu nou, si putere de munca si de invatare pt ca un om de afaceri de succes are nu doar o idee stralucita, ci stie si tehnica, si proceduri de implementare, si contabilitate, si analiza fiscala, urmareste si legile,etc. si inseamna munca si iesit din sfera de confort!
  In interviul de mai sus e un profesor universitar ce… nu se considera bogat. Ei bine, eu cunosc unul care se considera suficient bogat!! (si munceste mult, pe langa catedra e implicat in proiecte cu echipa lui si aduce bani in plus, mai ales ca asistentii sunt slab platiti in unversitate si au si ei nevoie….)

  • Imi permit eu sa iti dau un raspuns referitor la cei 2:
   1. Au avut sustinere din partea familiei. Financiara, morala, nu conteaza…ideea e ca familia nu i-a tras inapoi de la a castiga, cinstit, bani de mici
   2. Au fost motivati sa se ridice, cand totul in jurul lor se prabusea sau lancezea.
   3. Au avut poate, si noroc. Piata economica din Ro este foarte dinamica si daca nu ai si putin noroc, pe langa o gandire strategica, fie ajungi la faliment, fie te cumpara altii.
   4. Au renuntat la foarte multe, pentru a munci si indeplini obiectivele. Vb cuiva:”sunt multi cu stomacul gol, dar au smartphone..”..intelegi tu metafora

 22. Se vede ca postul e scris de un om sarac. Sa fii bogat poti deveni si prin munca nu doar prin „smecherie” asta in Romania. Stiu zeci de exemple personal.

  • Daca tot spui ca poti deveni bogat doar prin munca, tu de ce nu esti??? exemplele nu sunt concludente decat daca este vorba despre exemplul tau personal. Nici eu, dupa mai bine de 30 de ani de munca (si nu muncitor necalificat, ci angajat cu studii superioare), nu ma numar printre cei bogati, ci doar printre cei care au un trai oarecum decent….

   • Dar dumneata de unde stii ca dansul/dansa nu este bogat/a?
    Inteligenta nu implica bogatie. Asa-zisa bogatie este relativa fiecaruia dintre noi. Va ganditi numai la bani si lucruri materiale si trageti concluzii in numele altora. Atatea prejudecati, frustrari amestecate cu multa ipocrizie… Atat in articol, cat si in unele comentarii. O multime de oameni „autentici”! Fie ca sunt romani sau americani.
    Societatea promoveaza „valorile” dorite. Liber arbitrul functioneaza.

    Un articol foarte slab.

 23. Pentru mine a fi bogat inseanmä:Familie.,Prirteni.,Sänätate.,Inpreunä si la bine si la räu.,Respect.,Iertare.,Acceptare.,Unire.,Si un cälduros La Multi Ani

 24. Cerere si oferta ,un antrenor capabil sa duca o echipa in finala champions league e mult mai rar decat un doctor/infirmiera etc de duzina. Credeti ca nu exista si doctori exceptionali care castiga milioane de $$$ ? Exista dar nu sunt mediatizati ,pe cand antrenorul sau actorul mereu va fi in lumina reflectoarelor.
  Hai sa gandim inainte sa spunem toate aberatiile care ne trec prin cap,sa ne educam si sa intelegem de ce un sportiv ca Ronaldo face intr-un an cat toate echipele noastre de fotbal la un loc.
  Recomand cartea „the fastlane millionaire” sau cartea „adapt:why success always starts with failure” unde autorul explica foarte bine de ce e mult mai important sa poti sa te adaptezi ( inteligent,dupa cum scrie autorul acestui articol ) decat sa fii destept (sa ai cunostinte multe de obicei in domenii de interes relativ mic).
  Dar e usor sa dam vina pe sistem fara sa il intelegem sau sa ne plangem de gruparile infractionale care exista deoarece sunt tolerante si uneori chiar indragite de oamenii de rand.

  • idiotule , oamenii acestia au vorbit niste lucruri merete si vi tu si contrazici . idiotule fii fanul antrenorului si echipei de fotbal si mori in casa de foame uitandu.te la ei

 25. Nu inteleg de ce va turmentati domnule in halul acesta? Nici dumneavoastra nu sinteti prea inteligent daca nu va dati seama ca dumneavoasta comparati rata cu avionul caci amindoua zboara!
  Dumneavoastra comparati dezvoltarea cu escrocheria!
  Mai multa consistenta domnule doctorand de asta va plateste tara calatorii in strainatate!

 26. Nimic mai adevarat…dar un aspect nu a fost prezentat-acela ca politzia ii apara….si nu degeaba.Premierul ii cocoloseste sub aripa-i obladuitoare.Nu sant de acord ca infractorii verosi care au delapidat poporul sa faca arest la domiciliu-a se vedea cazul duicu. nu sant de accord sa fie doar arestatzi,nici pe mine si nici pe Dvs. nu va avantajeaza cu nimic. confiscarea averii,a lichiditatilor si a tot ceea ce nici el si nici rudele de pana la gradul 3 nu pot dovedi sa se confiste trecand in circuitul la vedere.

 27. Stimate domn nu sunt singurele paradoxuri. La noi cam tot ce a insemnat valoare la un moment dat s-a distrus voit ca sa nu existe termen de comparatie. Si aici discutam de la intreprinderi care asigurau locuri de munca si dezvoltare locala si regionala, campuri cultivate cu cereale de calitate, irigate – pentru care s-a platit o datorie externa mare dar au devenit zone agricole terenuri cu probleme ( vezi azi – e jale) livezi, vita de vie, paduri ingrijite ca ecosisteme si de asemenea o baza de economie locala si de produse de export specifice unicate, microcentrale care asigurau necesarul nepoluant de energie electrica in diferite zone, invatamant care asigura specializari in domenii de activitate in care cei ce ajungeau sa termine, nu usor, studii superioare beneficiau de locuri de munca si venituri cat si o cariera si un statut social – pe principiul sanatos – ai carte – ai parte. Sistemele de respect al valorii inter-familial care de asemenea au disparut. Valoarea femeii ca demnitate, eleganta, inteligenta, frumusete , responsabilitate fata de sine si familie – fiind denaturata la a fii de succes cu botox, silicoane si bunul intregului popor cotizant – pe principiul – da la toti ce iei de la toti – de obicei elemente venerice dar de succes. Inteligenta si umorul de calitate rafinat si bun simt a cam disparut si a fost inlocuit de extremul grobian cat mai trivial si pornografic. Aceeasi aberatie este in moda si slabitul extrem – model anorexic care cauzeaza foarte multe afectiuni generale dar – umerasele ambulante sunt la moda ca fiind trendy. Tinerii stau ca ghioceii cu ochii in gadgeturi si nu mai stiu sa comunice decat prin maraiituri si onomatopee sau singurele discutii pe care le auzi pe strada sunt despre sex si pozitii sau numere de parca ar fi ceva firesc. Orice aberatie comportamnetala ca scuipatul de jos, aruncatul gunoiului de la balcon sau imbracatul cu haine ce par mai degraba zdrente rupte sau ascultatul de muzica tare de iti sparge urechile sau comportamentele triviale sunt acum normalitatea. De citit se fuge ca dracul de tamie dar se citesc carti SF pline de violenta sau de prostitutie ca fiind best seller-uri. De asemenea aberatiile religioase si asa zis spirituale care sunt alte forme extreme de manipulare a constiintei si care la randul lor au creat aberatii comportamentale. Instabilitatea fiscala si de perspectiva, aberatiile politice si deciziile antiromanesti privind orice domeniu de activitate, cultura, invatamant, sanatate. Democratia la noi a fost inteleasa ca normalitate precum comportamentele din Bronx din anii 60. Dar …. poate….probabil…legile firii, evolutia sau involutia actiunilor umane fata de acesta planeta si fata de acesat tara isi va arata efectele in urmatoarea perioada. Este greu de definit acum notiunea de valoare alta decat a anticilor care era oarecum explicitata si recunoscuta – azi …..valoarea este determinata de capacitatea de dispret si de achizitii nu neaparat utile dar scumpe prin banii dobanditi prin orice mijloace. Problematic este ca am distrus valori care se refac in sute si mii de ani – vezi sol, subsol, sisteme de vegetatie si specii -daca vom continua asa …..valoare va avea ….cine va mai ramane poate sanatos in viata. Suntem deja o tara care seamana cu lumea a treia , a patra, a cincea – politiceni si famiilile sau protejatii lor foarte bogati prin metode …politice si plebea care ori pleca din tara, ori o duc vai de mama lor de pe o zi pe alta cu ce se nimereste. Dupa epoca de aur ne intoarcem in epoca fierului sau a pietrei – ca praful -s-a ales de multe si …..poate cineva isi aduce aminte ca acest neam a avut candva si valoare si demnitate. Cu respect.

  • BRAVO…stimata doamna aveti respectul meu pentru aceasta analiza a societatii noastre de dupa 89 rece,cruda dar perfect adevarata.

 28. Pentru că invidia românească se ridică NU la cote concurențiale, apreciabile, sănătoase ci la unele răutăcioase grobiene nimicitoare Din această cauză la noi nu se mai poate naște un E. Ionescu, G.Enescu…..Ar suporta românii ca în mijlocul lor să se distingă un
  g e n i u negru, inventator, romancier, pictor … originar din Congo, din …?!

 29. Cati din oamenii destepti ai Romaniei au fost si bogati? Eminescu? Enescu? Brancusi?
  Dar din cei ai planetei? Platon? da Vinci? Einstein?
  Noroc ca s-a „inventat” Premiul Nobel care mai schimba ceva in aceasta paradigma..

 30. Pingback: If you are so smart, why aren’t you rich? | Blogul lui Tashy (Drd. Tanase Tasente)

 31. Pingback: Best Writer Award 2013 al Gazeta de Constanta – Tasente Tanase | Blogul lui Tashy (Drd. Tanase Tasente)

 32. Pingback: » Dacă tot te crezi aşa inteligent, de ce nu eşti şi bogat? Vedetamea.ro | Cele mai bune stiri din Romania!

 33. Pingback: Dacă tot te crezi aşa inteligent, de ce nu eşti şi bogat?

 34. Pingback: Daca tot te crezi asa inteligent, de ce nu esti si bogat? | Blogul lui Tashy

Lasă un comentariu