Interviu

Cătălin Predoiu: Investitorii vor veni în Constanța când nu vor mai fi hărțuiți de diverse mafii

Pretinde că nu pândește incompatibilitatea lui Iohannis. Pe Ponta îl numește cinic și spune că joacă într-un film în loc să guverneze. Portul Constanța… o bătălie între grupuri de influență din PSD.  Vorbește despre clanuri corupte la Constanța, despre mafii care hărțuiesc investitorii. 

Portul Constanța. Ponta s-a speriat de perspectiva răspunderii penale

Proiectul de hotărâre a rămas în sertarele guvernului, pentru că domnul Ponta s-a speriat de perspectiva răspunderii penale pe care semnarea unei astfel de hotărâri o implica. Acum vedem că noul ministru al Transporturilor, domnul Ioan Rus, un om de alt calibru, decât domnul Șova, un om serios, un politician solid, propune o altă viziune și anume păstrarea a 50% plus o acțiune din acțiunile companiei în proprietatea statului și privatizarea pe bursa a 15% aproximativ acțiuni, respectiv alocarea către Consiliul local a unui alt procent. Ceea ce notăm este lipsa de coerență a guvernului. Este o politică de bâbâială în ceea ce privește Portul Constanța. Guvernul acționează parcă turmentat de interese locale și de o beție a puterii, care îl face, îl împinge să dispună de bunuri aflate în proprietatea statului după bunul plac. Guvernul să aibă o abordare profesionistă asupra perspectivei de dezvoltare a Portului Constanța și a orașului Constanța, înainte să treacă la decizie. Dacă ministerul Transpoturilor sau guvernul nu e capabil de o astfel de analiză și de o astfel de strategie de proiect, de viziune, fac apel la un sfat profesionist. Există consultanți, există bănci de investiții, există specialiști în transporturi care pot să pună pe masa guvernului un astfel de proiect. Guvernul trebuie, de asemenea, să intre în dialog cu sindicatele, cu patronatele din domeniul transportului naval și fluvial înainte de a creiona o decizie cu privire al acțiunile companiei de administrare a portului Constanța. Altfel ne vom confrunta, în continuare, cu o luptă politică internă între grupul de interese al domnului Mazăre, pe-o parte, și alte grupuri de interese din cadrul PSD, pe care domnul Ponta se străduiește zadarnic să le concilieze.

predoiu3

 

Administrația Constanței. Prosperitatea clanurilor corupte, stagnarea orașului

Este momentul ca toți cei care doresc o altă soartă pentru Constanța să-și exprime punctul de vedere. Câtă vreme acest oraș va fi dominat de corupție, de rețele clientelare, nu se va dezvolta. Constanța are nevoie de investiții serioase și investițiile serioase nu vor veni câtă vreme capii corupției din oraș nu dispar din viața politică. E un moment în care, alături de forțele politice din opoziție, de PDL, de PNL, societatea civilă se poate implica puternic. Eu invit pe toți tinerii, dar nu numai, care gândesc bine și vor binele Constanței să iasă public și să spună că e de ajuns cu această administrație care a făcut Constanța nu numai de râs, dar să fie într-un con de umbră când are atât de multe posibilități de dezvoltare. Câtă vreme clanurile corupte din Constanța vor prospera, orașul Constanța va stagna.

predoiu5

 

Relansarea Litoralului. Investitorul vine nu mai este hărțuit de diverse mafii

Odată respectată legea și terminată corupția în acest oraș lucrurile se vor schimba de la sine. Nu vor trebui să treacă ani pentru că investitorii adevărați, fie că sunt români, fie că sunt străini, vor veni în Constanța atunci când vor ști că nu mai sunt dijmuiți, când nu li se va mai cere bani, când hârtia de la primărie iese fără să mai dai șpăgi, când nu mai ești hărțuit de diverse mafii. Nici un președinte nu poate promite că face străzi, blocuri sau autostrăzi ori hoteluri, dar poate oferi o viziune. Spre exemplu, s-ar putea face un proiect național de revigorare și relansare a litoralului. Dar nu numai a unei părți din litoral, ci a întregului litoral. Pe un studiu profesionist, cu un consens politic negociat, pe baza unei legi care să fie trecută prin Parlament, pe un plan pe termen lung, 10 – 20 de ani. Pentru că altfel nu poți să atragi investiții serioase.

predoiu2

 

Gazele de șist. N-ai convins comunitatea locală… la revedere!

Nu putem neglija această resursă, dar în nici un caz nu poate fi exploatată fără acordul autorităților locale, fără acordul comunităților locale. Nu poți să ignori voința oamenilor. Aici trebuie să faci un reglaj fin între interesul general și interesul comunității locale. Cei care pot să aducă plusvaloare pentru comunitate prin această exploatare trebuie să convingă. Nu se poate lua o decizie arbitrară cum a vrut domnul Ponta s-o ia și dup-aceea s-a răzgândit. După aia iar a revenit. A ajuns la putere spunând nu gazelor de șist, așa scria în moțiunea de cenzură din 2012, după ce a ajuns la putere a spus da gazelor de șist, acum spune iar nu gazelor de șist. Dar n-au discutat domnul Ponta sau oamenii lui niciodată cu nici o comunitate locală. Este datoria celor care sunt interesați și cred că pot să ajute comunitatea să vină, să explice, să demonstreze, să convingă. N-ai convins comunitatea locală… la revedere!

Despre Autor:

este o platformă de opinii.

2 comments on “Cătălin Predoiu: Investitorii vor veni în Constanța când nu vor mai fi hărțuiți de diverse mafii

  1. Atita timp cat CCR a declarat ilegal transferul de actiuni de la stat la primaria locala, gratuit, rien (ne) vas plus! Daca Primaria vrea actiuni la port, sa cumpere la bursa, ca toti cei interesati. Daca are bani! Pratic, s-au pierdut si alea 20 de procente detinute…

  2. Investitorii vor veni în Constanța când nu vor mai fi hărțuiți de MAZARE! Mazare este principalul mafiot, el controleaza toate organizatiile mafiote din Constanta. Predoiu a mai abordat tema turismului si a litoralului romanesc in trecut, omul asta chiar stie de zice. Contanta va voteaza domnule Predoiu!

Lasă un comentariu