S-au stârnit emoții, s-au încordat istorici, au scăpărat idei, din momentul în care în centrul Festivalului Antic Tomis s-a strecurat o legendă, Tomiris, întruchipată de inima evenimentului, Corina Martin. Festivalul a crescut repede, fiindcă oamenilor le plac legendele venite din negura timpului, acolo unde nu există dovezi, doar credință. Istoricii s-au simțit datori să se zbârlească, deși acolo nu e un seminar de istorie, e doar un festival unde copiii pipăie legionari romani, trag cu arcuri mici alături de daci, află că existau, cândva sarmați. Cum, lucrurile din cărțile plicticoase chiar există? Da, trebuie doar un strop de magie, iar asta aduce legenda…
„Întâmplarea a făcut să cunosc o familie la New York, o familie de români. Medicul Napoleon Săvescu este unul dintre dacologii României, așa cum își spune el. El organizează de șaptesprezece ani, anul ăsta cred că a fost optsprezecea ediție a festivalului, Congresului, de fapt, de dacologie din România. E un împătimit al istoriei dacilor, îl puteți găsi în foarte multe postări de emisiuni youtube și materiale de pe internet. Inițial a fost o chestiune de familie, între două familii care s-au cunoscut și s-au împrietenit.
Împrietenindu-ne, la un moment dat, doctorul Săvescu mi-a spus << Bine, dar de ce aveți voi acolo statuia lui Ovidiu, în Constanța, Ovidiu care nu vă aparține, care doar a fost un exilat și nu aveți statuia lui Tomiris?>> Și eu am întrebat cine este Tomiris. Mărturisesc că nu știam până atunci, n-am învățat la școală despre Tomiris. La fel cum și despre regele dac Dromihete citeam zilele acestea că nu se mai învață în școală și a fost lăsat uitării. Doctorul Săvescu mi-a povestit legenda lui Tomiris și mi-a spus <<promite-mi că o să-i spui primarului de acolo să facă statuia lui Tomiris, pentru că ea a întemeiat cetatea antică Tomis>>.”
„Sincer, nu am fost foarte atentă din primul moment în care am auzit povestea, dar de câte ori mă întâlneam cu doctorul Săvescu auzeam această poveste, numai pentru a mă convinge că trebuie să fac asta. Într-un fel mi-a dat o misiune. Un an mai târziu, întâmplarea face ca organizația Groove Hour să solicite o întâlnire cu mine, mi se povestește ideea Festivalului Antic. Nu era vorba despre Tomiris atunci. Cu o săptămână înainte de începerea Festivalului, la conferința de presă organizată la Muzeul de Istorie, singura organizată acolo, Cătălina de la Antena 1 m-a întrebat ce rol voi avea eu în Festival. Până în acea clipă nici nu mă gândisem că eu aș putea intra în festival. Mă gândeam doar cum să facem să avem un festival antic al Tomisului. Și-n acel moment, probabil nu întâmplător, căutând un răspuns, în mintea mea, a apărut Tomiris. Mi-am amintit perfect legenda pe care o auzeam la New York și-am spus <<Eu voi fi Tomiris>>.
Așa s-a întâmplat. Rochia s-a făcut în patru zile. Am început să citesc, totul s-a legat într-un fel și cu creatoarea ținutei și cu cei care mi-au aranjat coafura, țarpele care a apărut pe cap din întâmplare, dintr-o inspirație a creatoarei Liliana Cornilă. Am spus atunci <<Stai puțin, șarpele Glykon este unul din simbolurile istoriei antice a Tomisului, de ce n-ar fi șarpele Glykon aici, cu noi>>. După prima ediție (a festivalului – n.a.) mi-am spus că misiunea primită de la doctorul Săvescu a avut acest rol, de a pregăti acel moment. Nu vreau să scriem noi istoria, e o legendă frumoasă, la care s-a referit și Herodot, după cum am descoperit într-un articol de pe internet. Cred că există o poveste frumoasă în această legendă. Poate că Tomiris a apărut în acest festival prin voia zeilor… Mă bucur că pot să ajut prin această poveste să creștem brandul acestui festival și magia pe care această poveste o creează.”
Dar pe madam Martin cine o intreaba de ce tot ce organizeaza se face la ”negru”, fara facturi si chitante, adica isi trage spaga pe cosor fara vreo jena ?
…istoria romanilor se scrie si se face in Romania, nu in Statele Unite….si dupa cum spun istoricii autohtoni, nu dupa aberatiile acestui Napoleon Savescu…….(nici un istoric serios nu participa la ,,congresele de dacologie,, organizate de Savescu