Ziua de 2 aprilie a fost declarata Ziua Internationala de Constientizare a Autismului de catre Organizatia Natiunilor Unite la propunerea statului Qatar, un moment potrivit pentru declanșarea unui proiect verde denumit „Gradina Terapeutica” .
In curtea Centrului de Autism Marea Neagra s-au pus bazele unei zone verzi in care vom da posibilitatea fiecarui copil sa devina responsabil si ancorat in ceea ce priveste grija fata de tot ceea ce reprezinta plante si mediul inconjurator .
Gradina terapeutica asigura o multime de beneficii in ceea ce priveste reducerea agitatiei psihomotorii si imbunatatirea motricitatii fine .
Coordonator Centrul Marea Neagra Psihoterapeut Cristina Gemanaru “Prin toate proiectele pe care le punem in aplicare pentru acesti copii speciali urmarim sa realizam in permanenta activitati functionale, in care fiecare copil sa aiba o reprezentare concreta a tot ceea ce invata in cadrul terapiei. In acest sens proiectul “Gradina terapeutica”,este un bun prilej pentru toti copii de a invata ceea ce reprezinta mediul inconjurator si de a lua contact in mod direct cu natura .”
Sedintele terapeutice de gradinarit se desfasoara zilnic de catre fiecare copil pe perioada a 15 minute, sub directa indrumare a psihologilor din cadrul Centrului de Autism Marea Neagra.
Copii au o multime de sarcini de indeplinit : aranjat pamantul in ghivece si jardiniere, copilit si inlaturat vegetatia reprezentata de buruieni ori de udat plantele .
Gradina Terapeutica este impartita pe 3 sectoare reprezentate astfel: legume, flori si verdeata, iar fiecare copil are in grija sa un anumit tip de planta (salata, marar, ceapa, ardei, petunii, muscate, etc).
Coordonator Centrul Marea Neagra Psihoterapeut Cristina Gemanaru “Feedback-ul obtinut din partea parintilor estet extraordinar, acestia au fost extrem de incantati de implicarea copiilor si mi-au transmis ca au simtit imbunatatiri semnificative din punct de vedere al reducerii starii de agitatie psihomotrica , iar pentru cei mai mari a reprezentat un real interes si o preocupare a timpului liber” .
Totodata acest proiect se doreste a fi si un punct de plecare pentru un proiect viitor ce presupune de fapt oferirea persoanelor cu autism a unui loc de munca, deoarece drama acestor parinti devine ingrijoratoare atunci cand acesti copii ajung la varsta adulta iar societatea romaneasca nu este pregatita sa le ofere un loc de munca.