Interviu, Politică

Interviu: Robert Boroianu – am prima șansă la Primăria Constanței

Reporter: De ce vreți să fiți primar? Nu aveți o viață liniștită, împlinită?

R.B.: Ba da, am o viață liniștită și împlinită. Atât eu cât și familia mea trăim decent în acest moment. E o dorință personală. După mai bine de optsprezece ani în care mi-am construit o afacere și am creat locuri de muncă pentru mii de oameni, îmi doresc folosesc experiența mea managerială și în slujba constănțenilor. Trăiesc în Constanța și iubesc acest oraș. Consider că orașului nostru îi trebuie un primar gospodar, un om care să fie deschis la problemele cetățenilor.  Pe de altă parte sunt un om politic, fac parte dintr-un partid politic și am un proiect pentru dezvoltarea acestui oraș.

Reporter: Care sunt primele puncte ale proiectului pentru Constanța?

R.B. : Sunt foarte multe lucruri care nu merg cum trebuie în Constanța. Primul ar fi acela de a pune pe masa primarului agenda cetățeanului și de a găsi  soluții viabile pentru acesta.

Reporter: Se poate, totuși, să fiți primar fără să țineți cont de factorul politic?

R.B. : Da, se poate! În momentul în care devii primarul unui oraș cum e Constanța, ești primarul tuturor constănțenilor, fie că te-au votat sau nu. E clar că provenind din zona liberală se va vedea amprenta liberalismului, dar asta nu înseamnă că latura de solidaritate socială nu va fi continuată. Ca să revin la clasament, prima preocupare ar fi să deschid orașul către investiții. Cu principii și reguli clare, prin acordarea unor facilități investitorilor, orașul nostru se va putea dezvolta. Sunt ani mulți de când Constanța a fost privată de investiții, nu avem fabrici, nu avem mici afaceri sau antreprenori. Primăria trebuie să înlesnească o relație corectă între mediul de afaceri și comunitatea constănțeană. Următorul lucru pe care l-aș face ar fi acela de a lua urgent la puricat regiile din subordinea primăriei. După 15 ani de administrație PSD majoritatea regiilor sunt în pierdere, în faliment, cu subvenții pe care Primăria trebuie să le suporte an de an și care, din păcate, nu se regăsesc în servicii mai bune pentru populație, ci în interesele unor grupuri de pe lângă primărie. O altă prioritate majoră o constituie bugetul Constanței, pe care, în prezent, îl apreciez ca fiind foarte mic. Este nevoie de un buget mai mare și doar prin crearea unui climat propice pentru mediul de afaceri putem reuși majorarea acestuia. Îmi propun să cresc acest buget cu 5% în fiecare an.

Reporter: Cum? Crescând taxele?

R.B. : Dimpotrivă, taxele vor fi micșorate. Prin stimularea investițiilor, dar și prin rentabilizarea regiilor, prin crearea unor noi locuri de muncă sunt convins că putem crește bugetul orașului nostru.

Va fi, desigur, o analiză pe buget pentru o prioritizare a cheltuielilor. Vă asigur că voi fi gardianul banului public și voi veghea la legalitatea și buna cheltuire a banului public. Va exista o competiție a competențelor și a eficienței și nicidecum o competiție a relațiilor și cercurilor de interese promovată și instaurată de cincisprezece ani de PSD.

Reporter: Deci nu vă veți aduce la Primărie familia, prietenii, cunoștințele?

R.B. : Categoric nu, sub nicio formă! Voi face ceea ce am învățat în 18 ani de mediu privat, pentru că acolo nu poți rezista dacă nu faci lucrurile corect. Pilonii unei afaceri prospere sunt competența, competitivitatea și eficiența. Dacă nu procedezi așa, ajungi în faliment. Cred cu tărie că acești piloni din mediul privat pot fi aplicați cu succes și în administrația făcută în interesul cetățeanului. Principala mea preocupare va fi aceea de a avea o administrație eficientă, bazată pe responsabilitate, competiție și transparență.

Reporter: Una din marile nemulțumiri ale constănțenilor este legată de lipsa unei vieți culturale viguroase. Unde intervine aici Primăria?

R.B. : Da, din păcate banii alocați pentru cultură, recreere și sport s-au dus în mare parte pe spectacole de genul carnaval în Mamaia și care alegorice de prost gust…

Reporter: Și spre fundația Fantasio!

R.B. : Exact! Ceea ce pot să vă spun este că lucrăm la un proiect pentru relansarea culturii în Constanța. Vrem să dezvoltăm acestă latură marginalizată de actuala administrație locală, vrem să le oferim constănțenilor mai multe evenimente culturale.

Reporter: În acest caz ne putem aștepta inclusiv la renașterea revistei Tomis

R.B. : Da, ar fi păcat ca o astfel de publicație culturală cu tradiție să se piardă. Vorbim despre o revistă care are o istorie, o revistă care a apărut neîntrerupt timp de 45 de ani și care a fost desființată în 2010 prin hotărârea Consiliului Local ca măsură de restrângere a cheltuielilor bugetare, o măsură total nejustificată în contextul în care banii publici au fost risipiți pe circ ieftin.

Reporter: În ultima vreme au apărut în media speculații legate de afacerile dumneavoastră, de clubul Coyote Ugly mai ales, dar și de legăturile cu dl. Dragomir. Ce aveți de spus pentru a risipi suspiciunile și insinuările?

R.B.: Aici a fost vorba de o implicare legată de dorința de a aduce și de a avea în Constanța licența Coyote Ugly. Cei care au lucrat cu America știu că afacerile, acolo, se bazează mai mult pe persoane și mai puțin pe companii. Atunci, în ideea în care am vrut ca acest brand să rămână în Constanța, m-am implicat ca persoană fizică pentru a garanta. Aveau nevoie ca cineva să le garanteze că brandul va funcționa în limitele impuse de firma-mamă. Cumnatul meu, administratorul acelei companii, nu a avut forța de a garanta ceea ce i se cerea, așa că m-am implicat, inclusiv cu sfaturi și cu tot ce am putut. Tratativele cu partea americană au durat aproape nouă luni dar, din păcate, nu s-au finalizat cu succes. Ei au cerut lucruri pe care le-am considerat peste puterile noastre, așa că discutiile au fost închise. În această perioadă am avut o înțelegere cu ei pentru continuarea funcționării clubului după preluarea licenței de la fostul proprietar. La final, după ce negocierile au eșuat, ne-au cerut bani pentru perioada în care clubul a funcționat. În condițiile în care tranzacția nu a fost finalizată, nu am fost de acord cu aceste pretenții, iar în prezent pe rolul instanțelor există un proces civil în acest sens. Participarea mea în această afacere a fost aceea de a ajuta o rudă să preia această licență la Constanța.

Referitor la implicarea fiului domnului Dragomir, vă pot spune ca una dintre condițiile pe care americanii au pus-o a fost aceea ca, pe o perioadă de trei luni, să trimitem în America, la pregătire, un reprezentant, pe cineva care urma să gestioneze ulterior afacerea. Așa a apărut ideea de a-l coopta pe Radu în asociere cu cumnatul meu. El a intrat în companie pe perioada negocierilor, în ideea de a pleca în America pentru a face aceste cursuri. Era nevoie de un bun vorbitor de limba engleză, trebuia cineva care să poată face partea operațională privitoare la licență. În condițiile în care demersul s-a încheiat cu nesemnarea proiectului cu americanii, Radu Dragomir a ieșit din societatea respectivă. Aceasta a fost singura relație de business pe care am avut-o cu familia Dragomir, dacă se poate numi afacere. În rest știți foarte bine, am anunțat-o public, ne leagă o veche prietenie și urmează ca în toamnă să-i fiu naș, e un gest creștinesc pe care vrem să îl facem și nu cred că putem amesteca politica și relațiile de prietenie.

Reporter: Ce vulnerabilități aveți?

R.B. : Nu știu dacă pot spune că am vulnerabilități. Am 18 ani de muncă și de management privat, au fost și momente mai bune dar și mai grele, am trecut prin criza financiară, am avut și ani în care companiile au avut profit, am avut și ani negri în care companiile au fost în pierdere, dar am trecut peste toate aceste lucruri. Am avut câteva zeci de mii de angajați, pe unii probabil i-am mai supărat, sunt lucruri firești care apar inevitabil…

Reporter: Așadar nu vă vom vedea acuzat de evaziune fiscală?

R.B. : Cât timp am fost administratorul companiei, am avut sute de controale, compania Gepeto nu este tocmai mică. În 2006 am luat de la UE două milioane de euro, prin fondul SAPARD, și am fost controlați în cei cinci ani cât se face monitorizarea de toate instituțiile abilitate în acest sens, inclusiv de către cei de la Bruxelles, OLAF. Am închis cu succes toate aceste verificări. În ceea ce privește evaziunea fiscală, nu putem veni acum să găsim evaziune fiscală doar pentru că sunt candidat la primărie. Societatea funcționează de mulți ani, a fost controlată de toate instituțiile abilitate, inclusive de Fisc și Antifraudă. Când au fost descoperite inadvertențe am plătit, numai cine nu muncește nu greșește. În cei 12 ani de activitate această companie a avut un comportament corect, care a ajutat-o să crească.

Reporter: În privința alegerilor la Primărie, cine credeți că vă este principalul oponent?

R.B. : Eu nu vă pot spune cine îmi va fi adversar. Câtă vreme eu vin cu un proiect care va avea susținerea constănțenilor, chiar nu mă interesează cine va fi candidat. Că se numește Decebal Făgădău, că se numește Claudiu Palaz sau altfel, pentru mine nu contează. Eu nu intru într-o competiție vizavi de contracandidați, eu vin cu un proiect și mi-aș dori ca dezbaterile să fie legate de proiecte și de ceea ce se poate realiza în mod concret pentru oraș.

Reporter: Intenționați, deci, să aduceți o nuanță de civilitate în această discuție care până acum a fost poluată de mahala

R.B. : Absolut! E momentul, iar alegerile din 16 noiembrie au fost un prim semnal dat de cetățeni. Trebuie să ne prezentăm cu proiecte viabile, cu oameni care au demonstrat că au făcut ceva. Eu cred că lucrurile în această direcție se îndreaptă, fără cale de întoarcere.

Reporter: Onest vorbind, cu ce șanse vă evaluați în acest moment pentru câștigarea Primăriei?

R.B. : Cred că am prima șansă. Am ca argumente și atuuri experiența managerială din mediul privat. Sunt familist, nu am avut nici o funcție publică la nivelul administrației locale, nu am fost senator, deputat, nu sunt legat în nici un fel de lucruri din trecut care ar putea să-mi creeze imaginea unui om scos în față de alții sau care vine din aceleași structuri de putere. Până în acest moment mi-am păstrat coloana vertebrală și o direcție foarte clară, aceea de a construi și de a veni cu soluții, idei și o viziune structurată în ceea ce privește Primăria anului 2016.

Reporter: Vă mulțumesc!    

Despre Autor:

3 comments on “Interviu: Robert Boroianu – am prima șansă la Primăria Constanței

  1. Constanta lupta de 15 ani sa scape de un Infractor si dvs venit cu reclama altui Hot,a verificat cineva cate furaciuni a facut si a fraudat statul aceest mare PNL-ist Boroianu Robert Aurel verificati la IPJ si Parchetul C-ta sunt scrise de Lazar acolo sau e aparat de partid a sponzorizat bine din furaciuni si la PSD ,

  2. din cate stim noi e un tepar acest domn. n-are nici o sansa la primaria constanta. inca il mai alearga creditorii sa-i puna sechestru pe active.

  3. Ca e Boroianu, ca e Palaz, ca e Fagadau, sau oricare altul, ca sa dovedeasca faptul ca este in stare sa conceapa un proiect pentru acest oras, proiect care sa respecte sperantele puse in primar de catre populatia decenta a urbei, sa candideze toti ca si independenti, fara partide, sau partidulete in spate, cu plafon maximal la fondurile alocate campaniei electorale si atunci va fi ales cel care va veni cu o gandire limpede, va face dovada ca nu reprezinta grupuri de interese care-l imping la inaintere si care va lasa politica la intrarea in Primarie. Bineinteles, ca acum, si Ghita ciobanul nu mai inghite pamblicaraia electorala, acum, vrem toti proiecte concrete, realizabile, nu planuri visate cu ochii la stele. Sunt mai multe de spus, dar astept ca domnul Bogdan sa dezvolte cu interviuri cat mai concrete cu toti candidatii la primarie, dar si cu cei ce vor candida la functiile de consilieri.

Lasă un comentariu