Oenologul Marc Dworkin are o experiență bogată în vinurile de Bordeaux, Franța. Și-a început activitatea la Benjamin et Edmond de Rothschild la Chateau Clarke și apoi a progresat continuu trecând pe la mai multe podgorii din Franța dar și din alte țări: Bulgaria, China, Israel, România. A fost ucenicul lui Michel Rolland, un oenolog foarte cunoscut care și-a adus contribuția la standardizarea vinurilor pentru gusturile internaționale, colaborarea lor durând din 1989 până în 2003 când Marc a dorit să înceapă o afacere pe cont propriu.
Cuvânt înainte Ceea ce veți citi e mai degrabă o declarație mai lungă, decât un interviu, însă e un semn că între francezi și români nu e ură și sânge, ci dragoste și vin bun. Am simțit nevoia să vă oferim această declarație, fiindcă vița din care, cu dragoste, se naște vinul frăției româno-franceze este între Aliman și Rasova, iar vinul însuși poartă numele Alira.
De ce suntem azi, aici?
În primul rând, ”Bine ați revenit” la Aliman. Am plăcerea să văd (în podgorie) mulți prieteni vechi și doresc să vă mulțumesc în numele lui Karl (Hauptmann, fondatorul companiei care produce vinul Alira) care nu a putut fi aici, dar sunt sigur că este alături de noi cu sufletul și s-ar fi bucurat să vă vadă pe toți.
Vreau să vă spun că recoltarea din 2013 a început deja și mă tem că vom face încă un vin excepțional. Am început acum 10 zile, iar din ceea ce am văzut azi, înainte ca voi să ajungeți la podgorie, vițele de Fetească Neagră arată foarte promițător. Acesta este cel mai important lucru când mă refer la recoltă. Va fi grozavă. Asta este principala informație a zilei.
Umblați cu secrete. Prințul Șerban Sturza spune că vinurile coapte între Aliman și Rasova ajung pe mese de ambasadori, de consuli…
A doua informație a zilei, scuze, nu îmi pot divulga toate secretele, nici măcar ție… Sunt foarte încântat că azi veți putea degusta o parte din noile noastre vinuri, în special Feteasca Neagră de la Alira și mai târziu anul acesta și Alira Grand Vin. Când am venit în România și am creat împreună cu Ghenadie Bobeică proiectul WineRo îmi doream foarte de mult să producem Fetească Neagră, iar așteptările mele au fost răsplătite. Mulțumită echipei noastre de agronomiști am avut anii 2011 și 2012 fantastici și la fel va fi și 2013.
Proiectul Alira a fost inițiat pentru a crea ceva original în România, cu rețete foarte simple… Când se maturează, aștepți… Vrem pur și simplu să avem struguri foarte copți. Așa putem face un vin bun în pivnițe. Nu cred că avem prea multe secrete. Facem lucruri simple. Suntem fermieri, nu-i așa? Suntem fermieri! Așa că facem ce ar trebui să facem, cu un pic de tehnologie modernă.
Un pahar cu Alira Rose în mâna dreaptă?
Sper că vă veți bucura de vinuri și că vă veți întoarce și anul viitor… trebuia să aduceți soarele cu voi, dar l-ați uitat acasă… nu e vina mea. Măcar o dată nu este vina mea… sunt responsabil doar pentru eveniment (râde).