Cultură, Evenimente

Concert cameral extraordinar în Muzeul de Artă din Constanța

Duminică, 27 martie 2016, ora 17, la Muzeul de Artă din Constanța  (bd. Tomis nr. 82-84) se va desfășura concertul – eveniment cameral intitulat „Recital” susținut de  violoncelistul de renume internațional Omar Flavio Careddu și pianista Andreea Bratu.

Intrarea este liberă.

Programul este compus din lucrări pentru violoncel solo, pian solo și pentru duo instrumental (violoncel –pian), fiind gândit ca un periplu istoric ce pornește de la muzica clasică a  compozitorilor Johann Sebastian Bach, Luigi Boccherini, Charles Gounod și  Gabriel  Fauré, până la compozițiile crossover contemporane ( cu influențe din jazz și   muzica ușoară) ale autorilor Salvatore Sini și Gaby Kapps.

O parte dintre lucrările compuse de compozitoarea australiană Gaby Kapps, respectiv Three Brief Nocturnes pentru pian (1. For a lonely night; 2. A dialogue in the night;  3. Quasi Impromptu For a restless night) și An Elegy of Passion pentru  violoncel și pian vor fi cântate în primă audiție în concert.

 

Omar Flavio Careddu s-a născut într-o familie de artiști cu multiple influențe  etnice și culturale.

S-a licențiat în violoncel – muzică clasică – urmând și cursurile post-diplomă la   Conservatorul „Claudio Monteverdi” din Bolzano, Italia. În vara anului 2010 a fost selectat pentru participarea la cursurile internaționale de perfecționare de la Castelsardo (Italia), unde a studiat sub îndrumarea maestrului Marco Scano. În prezent predă violoncel la Conservatorul SMIM din Bolzano și este șef de partita violoncel în orchestrele „Orchestra Giovanile Trentina” și „Orchestra Boheme” (Trento, Italia).

În februarie 2016  este solicitat alături de pianistul Roberto Satta  pentru  turneu de concerte de muzică de cameră în Osaka și Tokyo.

A înregistrat la diferite case discografice europene albume muzicale personale sau în colaborare cu distinși muzicieni. Cariera sa concertistică internațională numără peste opt sute de concerte în stiluri musicale ce trec de la muzica clasică la  crossover în mai multe țări (Germania, Austria, Italia, Franța, Spania, Irlanda, USA, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Canada, Italia, Croația, Bosnia, Haiti, Rusia, Brazilia) și pe mai multe continente  (Europa, America de Nord, America de Sud, America Centrală, Asia)

I-a fost decernat inclusiv un premiu pentru literatură, în 2005, de Societatea „Dante Alighieri” din Bolzano, Italia.

carredu Omar Flavio Careddu

Pianista Andreea Bratu s-a născut în Galaţi şi a absolvit Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti, fiind licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (2001) la  clasa de pian a prof. univ. dr. Sandu Sandrin şi clasa de muzică de cameră  a prof. univ. dr. Şerban Dimitrie Soreanu.

Din 2005 desfăşoară o constantă activitate didactică și de cercetare în domeniu (Pian și Muzicologie în Interpretare Muzicală) ca Lector Doctor Universitar al Facultăţii de Arte- Universitatea de Stat „Ovidius” din Constanţa, profilul Muzică, obţinând titlul de Doctor în Muzică cu Magna cum Laudae la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (2010).

De peste 10 ani, Andreea Bratu menţine o constantă şi  bogată  activitate concertistică prin masterclass-uri, recitaluri de pian şi muzică de cameră în stagiunile naţionale şi internaţionale (România, Belgia, Elveţia, Franţa, Turcia, Italia).

În ultimii trei ani introduce în repertoriul de concert, pentru prima dată în România, piese instrumentale pentru pian de Richard Wagner, Charles Valentin Alkan, Alexander Glazunov, Francis Poulenc sau, în premieră absolută, creații camerale și solistice compuse de Vladimir N. Drozdoff, Olivier dos Santos, Alexander Willians, Daniela Cojocaru, Petre-Marcel Vârlan etc.

bratu  Andreea Bratu

 

Maria Gabriella Cappelletti  (cunoscută sub numele artistic Gaby Kapps) s-a născut în 1970 în Melbourne, Australia într-o familie cu origini italiene și certe înclinații artistice Își desăvârșește studiile pianistice prin participarea la cursurile de perfecționare  instrumentală de la  „Ècole Internationale de Musique” susținute de maestrul  Fausto Zadra în Lausanne, Elveția.

Predă pian, dirijează ansambluri corale (Argos –Grecia,  NASSigonella Naval Air baseLiceo Musicale di Tripoli ) în timp ce studiază orchestrație și compoziție la Apollonion  Conservatory în Atena, Grecia. Este și o apreciată cântăreață de jazz & blues. Compune în diverse stiluri, oscilând între idiomul clasic și cel jazzistic, lucrările sale fiind cu preponderență piese pentru pian solo și formații camerale (cvartet de coarde, duo  cu pian) colaborând cu muzicieni consacrați din Italia.

În 2016 publică, înregistrează și lansează primul album de autor la o Casă de Discuri italiană.

kapps  Gaby Kapps

 

 

 

 

 

 

Despre Autor:

Bogdan Papacostea

Lasă un comentariu