Cultură

Poemul săptămânii: „cum curge ploaia” de Mariana Codruț

Mariana Codruț (n. 1956) nu a fost de la început în atenția criticilor și printre numele intens vehiculate ale generației sale, însă prin evoluția de care dă dovadă scrisul său, a ajuns un nume de referință al poeziei de azi. Debutând în 1982 cu Măceșul din magazia de lemne, Mariana Codruț și-a forjat un discurs original în care personalitatea sa intransigentă și combativă, neaderentă la cosmetizări sau compromisuri, și-a găsit tot mai clar, mai acut, de la o carte la alta, ritmul și mărcile specifice. În antologia Areal (Paralela 45, 2011), în care își aduna cele șase volume de versuri, de la debut până la Ultima patrie (2007), și mai ales în recentul hiatus (Paralela 45, 2015), Mariana Codruț arată ca o puternică poetă din familia Angelei Marinescu, una dintre cele mai directe, mai decise și mai clar individualizate voci feminine de după aceasta, și unul dintre puținii 80-iști încă rămași în picioare.

cum curge ploaia

ascult darabana ploii pe blocuri, franchețea ei pură. franchețea ei absurdă într-o țară unde până și moartea e un politician: nu-i pasă de aparențe, nici de ce se ascunde sub ele, un singur țel pompându-i sângele-n inimă – să învingă.

cum curge ploaia într-o țară de politicieni, un teatru în care personajelor de prim-plan le-au luat locul maimuțele cu funduri roșii… că-i iarnă, că-i vară, fug maimuțele de lumină: jos, în cuibul șobolanilor. sus, în podul cu molii drogate cu aburi de făină. dar teamă n-au: steaguri ale dezastrului, pe acoperișuri flutură pieile nobile puse pe bețe.

din volumul hiatus (2015)

Despre Autor:

a publicat patru volume de poezie. Se consideră un autor de literatură demotivațională. Scrie fără cinism, într-o epocă cinică, și n-are de gând să se lase.

2 comments on “Poemul săptămânii: „cum curge ploaia” de Mariana Codruț

  1. ” Mariana Codruț arată ca o puternică poetă din familia Angelei Marinescu” mie nu-mi suna foarte bine. Mariana nu este o epigoana (eu sunt feminist …)
    dintr-o familie straina, ea are o proprie familie, puternica si vocala.

Lasă un comentariu