Civica

TECHIRGHIOL: Studiu complex asupra nămolului sapropelic

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a demarat deja procedurile privind realizarea unui studiu complex asupra namolului sapropelic din Lacul Techirghiol, se arată într-un comunicat remis presei de reprezentanții Primăriei Techirghiol.

„Demersurile Primariei Orasului Techirghiol in ceea ce priveste explorarea si exploatarea namolului sapropelic din lacul Techirghiol incep sa aiba ecouri.

Dupa cea de-a doua dezbatere, care a avut loc pe 28 iunie 2017 la sediul administrativ al Gradinii Botanice, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale au demarat deja procedurile privind realizarea studiului aprofundat asupra lacului Techirghiol. Astfel, au fost trimise catre institutele de cercetare din Constanta solicitari de oferte privind tipul lucrarilor de teren, de laborator si de birou pe care acestea le pot executa, precum si bugetele aferente acestora.

Solicitarea a fost trimisa spre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologies si Geoecologie Marina, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina “Grigore Antipa”, Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie si Directia Hidrografica. Toate aceste institutii se vor implica activ in studierea Lacului Techirghiol, urmand ca datele obtinute sa poata fi folosite in viitoarele cercetari stiintifice.

In urma discutiilor din 28 iunie 2017, specialistii au ajuns la concluzia ca lucrarile de teren se vor executa pe aliniamente Est-Vest la echidistanta de 100 de metri intre profile, avand puncte de probare la fiecare 250 de metri.
Probele prelevate din cele trei tipuri de namol vor fi comasate pe fiecare profil si vor fi analizate in vederea stabilirii caracteristicilor necesare utilizarii in scop terapeutic.
Cu siguranta acest studiu aprofundat va oferi cu totul alte perspective in ceea ce priveste exploatarea namolului sapropelic.

Primaria Techirghiol isi mentine in continuare punctul de vedere, in sensul ca exploatarea acestei resurse minerale trebuie facuta controlat cu respectarea stricta a regulilor ce se impun, astfel ca de beneficiile namolului sapropelic sa poate beneficia si generatiile urmatoare.

De asemenea, reiteram faptul ca Primaria Techirghiol nu se va opune niciunei investitii in ceea ce inseamna dezvoltarea turismului blaneo aici la Techirghiol, insa nu va accepta in niciun fel ca namolul sa plece din lac spre alte zone in afara de cele din zona de coasta a litoralului romanesc.

PRIMARIA ORASULUI TECHIRGHIOL,
PRIMAR, Iulian Constantin SOCEANU”

Despre Autor:

Gazeta de Constanța

este o platformă de opinii.

Lasă un comentariu