Am urmărit cu interes fragmentul de discuție în care colegul meu de la Dobrogea TV, Cristi Hagi, îl încuie pe candidatul Stelian Ion cu o întrebare elementară, pe care îmi iau libertatea s-o rezum cu aproximație: cum credeți că veți crește financiar orașul, când dvs înșivă nu ați crescut financiar până la vârsta aceasta?!
În traducere: dacă nu te-ai descurcat pentru tine, cum te vei descurca pentru toți? Dacă nu posezi bunurile care te validează social – casă cu etaj și mașină de teren – de unde să știm noi că ești băiat valabil?
Stelian Ion a încercat un răspuns, după care realizatorul emisiunii l-a strivit de tot apelând la un argument al autorității, anume „teoria economică de la Adam Smith încoace” conform căreia „cineva trebuie să realizeze ceva pentru el, înainte să realizeze pentru ceilalți.”
Răspunsul pe care nu l-a dat spontan Stelian Ion l-ar fi putut găsi Cristi Hagi chiar în „Avuția națiunilor”, volumul lui A. Smith care este considerat Biblia capitalismului. De altfel, acest răspuns provine din principiile care structurează concepția lui Smith despre ce înseamnă îmbunătățirea situației individului și/sau a națiunii. „Avuția” conceptualizată de A. Smith nu se reduce la metale prețioase ( case cu etaj, SUV-uri sau alte însemne ale reușitei în Constanța) ci la „bunuri” care uneori nu pot fi măsurate/ cântărite și pe care le mai numim „competențe”.
Competențele se achiziționează lent, așa cum se citește și „Avuția națiunilor”. Domnul Cristi Hagi trebuie că știe asta. Un individ educat temeinic își petrece tinerețea studiind până la aproape 25 de ani, sau chiar mai mult, în funcție de specializare. Studiul, desigur, nu se oprește acolo. În mod ideal, el continuă toată viața. Iar când spun studiu, nu mă refer la ce poți citi rapid pe google când te afli în intimitatea igienică, ci la minimum două ore de lectură/ cercetare în fiecare zi.
Partea bună a acestei situații este că formarea individuală riguroasă poate genera, într-o societate capitalistă construită pe principiile lui A. Smith, un venit mulțumitor. Societatea românească nu este construită, din păcate, pe principiile presupuse de dl. Hagi. Capitalismul românesc este preponderent „de Stat”, construit nu pe competențe ci pe o plasă relațională discretă și, în unele cazuri, penală.
Așadar, să pretinzi însemnele stereotipe ale reușitei economice de la un cetățean de origine modestă care a investit în competența sa dovedită, e o atitudine mai degrabă hobbesiană decât liberală, îndrăznesc să-i transmit dlui Hagi, cu prietenie.
Pe de altă parte, trebuie să spun că România are imens de suferit de pe urma „reușiților” și a „realizaților” care au la bază Școala vieți și studii precare. E plin de ei la toate nivelurile, țara e infestată de impostori care sfidează cetățenii educați și modești, dar pe care au pretenția să-i conducă din ce poziție s-o nimeri. Pe ăștia sper eu să-i schimbăm la votul din septembrie!