Opinii, Politică

Va fi Nicoleta Ploscaru „Nașa” lui Făgădău?!

„Orice Naș își are Nașa!”, sloganul de campanie al Nicoletei Ploscaru a trezit inițial zâmbete ironice, apoi a provocat niscai fiori pe spinările contracandidaților săi la Primăria Constanța. După ce a pornit campania ca figură marginală, Nicoleta Ploscaru își croiește drum spre Top 4 al listei de pretendenți la scaunul de primar, devansând fără efort lungul șir de figuri palide care vor să ne salveze din mizeria lui Făgădău.

Ploscaru este o apariție neobișnuită printre candidații cuminței și previzibili care fac atmosfera electorală a Tomisului. Respectând tipologia candidatului specifică Bucureștiului anilor 2000: exploziv, colorat, cu mesaje distincte și adresare directă, „Nașa” de la Constanța le suflă în ceafă celor mai importanți trei pretendenți la funcția de primar.

Făgădău, Chițac și Ion par clonați în privința strategiei electorale: aceleași mesaje pe care le uiți instantaneu, aceleași zâmbete insipide lucrate pe calculator, aceleași descinderi entuziaste prin cartierele mărginașe ale orașului, astfel că după ce tragi linie rămâi cu aproape nimic din prezența publică a nominalizaților.

Pe acest teritoriu steril își face jocul electoral Nicoleta Ploscaru, capabilă, spre deosebire de ceilalți, să iasă din cumințenia temelor repetitive și să producă pentru alegători teme proaspete. De altfel, unele din subiectele „Nașei” au fost preluate de alți candidați grosso modo, ceea ce i-a și permis acesteia noi atacuri la adresa lor.

Dar, cel mai interesant este că, dacă Domnii Chițac și Ion se canibalizează reciproc electoral, Nicoleta Ploscaru pare să rupă voturi de la Decebal Făgădău.

În acest moment, ea este jucătorul cu cel mai convingător mesaj pentru alegătorii actualului primar. Temele sociale, identificarea „Nașilor” Stroe și Comănescu drept surse ale corupției, propria istorie familială, dar, mai ales, discursul de „om hotărât”, toate acestea sensibilizează electoratul lui Făgădău. Potențialii alegători ai lui Chițac și Ion sunt preocupați aproape exclusiv de teme ceva mai „urbane”: spații verzi, terenuri retrocedate, mizeria citadină.

Asta mă face să consider că, deocamdată, cea care complică socotelile electorale este candidata Nicoleta Ploscaru. Fără ea, Făgădău ar fi putut sta liniștit pe capitalul adus de notorietatea funcției. Altceva, oricum, nu ar fi avut de oferit, dar era suficient! Acum, cu un contracandidat tot mai vizibil pe tronsonul său, cei mai lucizi membri ai echipei de campanie a PSD vor fi nevoiți să iasă din încă productivul non-combat.

Va reuși Nicoleta Ploscaru să convingă suficient de mulți alegători ai lui Făgădău să-i ofere ei votul?

Se pare că va trebui să ne bazăm pe asta, deoarece candidații PNL și USR încă își mai pierd vremea, voturile și șansele băgându-și reciproc bățul prin gard.

Despre Autor:

One comment on “Va fi Nicoleta Ploscaru „Nașa” lui Făgădău?!

  1. O sa faca filmari de la primarie cu clanul vasea si cu piata chiliei . Cum facea in 2019 pe pagina personala de facebook. Am uitat a sters. 🤣

Lasă un comentariu